Home » Preminuo Robbie Shaakespeare, basista iz legendarnog reggae dvojca Sly & Robbie

Preminuo Robbie Shaakespeare, basista iz legendarnog reggae dvojca Sly & Robbie

Jamajćanski bas gitarista Robbie Shakespeare, koji je formirao reggae duet Sly and Robbie s bunjarom Sly Dunbarom, preminuo je u 68. godini, objavila je jamajćanska ministrica kulture.

– U šoku i tuzi sam nakon što sam primila vijest da je moj prijatelj i brat, legendarni basista Robbie Shakespeare, preminuo – navodi ministrica Olivia Grange u saopćenju objavljenom u srijedu.

– Sly i Robbie bili su među najvećim jamajćanskim muzičarima – dodaje ona u saopćenju.

Sudeći po jamajćanskim novinama The Gleaner, Shakespeare je preminuo na Floridi, gdje je bio hospitaliziran zbog problema s bubrezima.

Rođen 27. septembra 1953, u Kingstonu, basista koji je osvojio Grammy nagradu, počeo je nastupati s Astonom Barrettom, jednim od budućih članova Bob Marley and the Wailers.

On se u 1973. sastao s Dunbarom i kasnije su osnovali jedan od najslavnijih dueta u reggae muzici, postajući i uspješni producenti.

Dvojac je sarađivao s jamajćanskim reggae velikanima poput Black Uhuru, suosnivačem Wailersa Peterom Toshom, Gregory Isaacsom, U-Royom, koji je preminuo u februaru, i Lee “Scratch” Perryjem, koji je preminuo u augustu.

Do početka 1980-ih, Sly i Robbie stekli su međunarodnu slavu nastupajući s umjetnicima među kojima su Grace Jones, Bob Dylan, Madonna i the Rolling Stones.

U 1984. godini je album “Anthem” Black Uhuru, koji je producirao Shakespeare, osvojio prvu Grammy nagradu za reggae muziku.

Sly i Robbie također su trijiumfovali na dodijeli Grammyja s njihovim albumom “Friends” iz 1998. godine.

Mgazin Rolling Stones rangirao ga je u prošloj godini na 17. mjestu najboljih basista u istoriji.

– Taj fantastični tim prihvatio se basa i bubnja, nastupajući na najvišem nivou dok je stvarao muziku za sebe kao za grupu, i za mnoge druge umjetnike na lokalnom i međunarodnom nivou – izjavila je Grange.

– Robbiejev gubitak osjetit će muzička industrija u našoj zemlji i u inostranstvu – dodala je ona, prenosi AFP.