Home » Presuda Šešelju 31. marta

Presuda Šešelju 31. marta

Pretresno vijeće III zakazalo je izricanje svoje presude u postupku protiv Vojislava Šešelja za 31. mart 2016. u 10 sati u sudnici I, saopćeno je iz Haškog tribunala, prenosi novinska agencija Patria.

Šešelj se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti koji su, kako se tvrdi, počinjeni od približno avgusta 1991. do septembra 1993. nad nesrpskim stanovništvom Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH) i Vojvodine.

Prema navodima optužnice, Šešelj je počinio te zločine između ostalog i putem učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao za cilj prisilno trajno uklanjanje većine hrvatskog, muslimanskog i drugog nesrpskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, BiH i Vojvodine u Srbiji.

U optužnici se dalje navodi da je Šešelj, između ostalog, učestvovao u regrutovanju, formiranju, finansiranju, snabdjevanju, podršci i rukovođenju srpskih dobrovoljačkih jedinica koje su osnovane i podržavane da bi pomogle u izvršenju ovog udruženog zločinačkog poduhvata činjenjem zločina. U optužnici se također navodi da je Šešelj držao huškačke govore kojima je podsticao dobrovoljačke jedinice i druge srpske snage na činjenje zločina, podsticao stvaranje homogene “Velike Srbije” putem sile, te da je na taj način učestvovao u širenju ratne propagande i raspirivanju mržnje prema nesrpskom stanovništvu.

Suđenje je počelo 27. novembra 2006, a ubrzo nakon toga postupak je privremeno prekinut iz razloga povezanih sa Šešeljevim zdravstvenim stanjem.

Suđenje je ponovo počelo 7. novembra 2007. i Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 13. januara 2010. Pretresno vijeće je 4. maja 2011. izdalo usmenu odluku po zahtkevu podneseno, u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda kojom je odbacilo Šešeljev zahtjev za izricanje oslobađajuće presude. Sudija Antonetti je priložio svoje protivno mišljenje. Odbrana nije izvodila dokaze i strane u postupku su iznijele svoje završne riječi od 5. do 20. marta 2012.

Pretresno vijeće je 6. novembra 2014. većinom glasova naložilo da Šešelj bude pušten na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga zbog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja. Vojislav Šešelj je prebačen u Srbiju 12. novembra 2014.

Okončano 149 postupaka

Od svog osnivanja Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za teške povrede humanitarnog prava počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. godine. Postupci protiv 149 lica su okončani. Trenutno su u toku postupci protiv 12 optuženih.

NAP

Tags