Home » Prevent: Potvrdili lidersku poziciju i kupnjom Car Trima

Prevent: Potvrdili lidersku poziciju i kupnjom Car Trima

Prevent Grupacija u vlasništvo poduzetnika Nijaza Hastora preuzela je Cart Trim u Njemačkoj, jednu od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje za automobilsku industriju. Preuzimanjem proizvodnih lokacija u Njemačkoj, Českoj i BiH, Prevent je još jednom potvrdio lidersku poziciju na evropskom tržištu automobila.

Car Trim proizvodi komponente za interijere automobila i strateški je dobavljač kupcima poput VW koncerna, Opela, Bently-a i drugih poznatih brendova u ovoj oblasti. Proizvodna lokacija Car Trim u Žepču zapošljava blizu 1000 radnika a upravo je preuzimanjem od strane Prevent grupacije omogućeno da kompanija u BiH nastavi sa radom i zadrži radna mjesta.

Ovom milionskom investicijom Prevent Grupacija ide korak dalje u jačanju bh. automobilske industrije.

Prevent grupacija je strateški opredjeljena za rast i razvoj kompletne bh. privrede.

“Istovremeno, jačamo svoju poziciju na evropskom tržištu automobila želeći na taj način stvoriti jaku i konkurentnu proizvodnju u BiH“, saopćeno je iz Prevent Grupacije.

Zahvaljujući ovoj akviziciji Prevent Grupacije, 5 miliona vozila koja se godišnje proizvedu u Evropi bit će opremljeno komponentama iz Bosne i Hercegovine.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne kompanije koja upošljava preko 13.000 uposlenika na 30 lokacija u svijetu. Prevent u Bosni i Hercegovini osnovan je 1999. godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine Prevent je upošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

Danas Prevent djeluje na 12 lokacija u BiH i zapošljava 5.200 uposlenika. Preventove presvlake za autosjedišta nalaze u 15% svih automobila proizvedenih u Evropi.

Pored automobilske industrije Prevent je sve više prisutan u segmentu metala, modne konfekcije, namještaja, zaštitne opreme i nautike.

S.B./Agencije