Home » Prevent Zenica otkrio šta će biti sa radnicima koji su dobili otkaz zbog krize

Prevent Zenica otkrio šta će biti sa radnicima koji su dobili otkaz zbog krize

Nakon protesta radnika pogona Preventa iz Zenice zbog uručenih otkaza, oglasili su se i ove kompanije saopćenjem za javnost u kojem su obrazložili što se dogodilo te šta će biti sa preostalih 40 radnika.

Iz Preventa Zenica su kazali da su zbog nepovoljnih tržišnih okolnosti, koje su nastale kao posljedica krize zbog pandemije koronavirusa i dodatno pogoršane situacije uzrokovane ratom u Ukrajini došli do toga da je veliki broj kupaca smanjio ili otkazao narudžbe zbog čega je prestala ekonomska svrha postojanja društva.

“U takvim okolnostima, društvo je još u septembru 2022. godine sačinilo Program zbrinjavanja radnika, te je o istom programu i o namjeri prestanka poslovanja društva obaviješteno Vijeće zaposlenika. U skladu s Programom zbrinjavanja, riješen je radno-pravni status za ukupno 315 radnika, koji su zasnovali radni odnos u drugim povezanim društvima”, stoji u saopćenju Preventa Zenica.

Nadalje naglašavaju da je sa 86 radnika zaključen sporazum o prestanku ugovora o radu uz isplatu odgovarajuće otpremnine dok su za preostalih 40 radnika u toku aktivnosti na rješavanju njihovog radno-pravnog statusa.

“Jednom broju radnika će biti ponuđeno da zasnuju radni odnos u drugim povezanim društvima, a jednom broj radnika će danom pokretanja likvidacionog postupka prestati radni odnos, uz isplatu zakonske otpremnine i upućivanje na nadležne službe za zapošljavanje radi ostvarivanja zakonskih prava koja im pripadaju za vrijeme nezaposlenosti”, dodaju iz Preventa.

Na kraju su poručili da je iz svega navedenog evidentno da je od ukupnog broja radnika Prevent Zenica za 401 radnika riješio status zasnivanjem novog radnog odnosa ili sporazuma o prestanku Ugovora o radu uz odgovarajuću otpremninu, a da je za oko 40 radnika planirana propisana otpremnina i ostvarivanje prava koja im pripadaju za vrijeme nezaposlenosti ako se do pokretanja likvidacionog postupka ne nađe mogućnost ponovnog zapošljavanja.

Izvor: klix.ba