Home » Prijateljski mečevi reprezentacije BiH pod upitnikom

Prijateljski mečevi reprezentacije BiH pod upitnikom

“Prijateljske utakmice nacionalnih timova koje su se trebale igrati krajem ove i početkom naredne sedmice mogle bi biti otkazane”, pojavile su se informacije u brojnim evropskim medijima nakon jutrošnjih terorističkih napada u Briselu, u kojim su poginule najmanje 34, a povrijeđeno 170 osoba.

Fudbalski reprezentativci Belgije jutros su i otkazali trening uoči susreta s Portugalom, kojeg su trebali igrati 29. marta u Briselu. Gotovo sigurno, ova utakmica bit će otkazana, a pretpostavlja se i mnoge druge, na osnovu pojedinih neslužbenih navoda iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), možda i sve.

Shodno tome, upitna su i odigravanja gostujućih prijateljskih utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, 25. marta protiv Luksemburga, jednoj od zemalja Beneluksa (Belgija, Luksembrug, Holandija), kao i susret koji izabranici selektora Mehmeda Baždravića trebaju imati četiri dana kasnije u Cirihu sa Švicarskom. Međutim, u Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH (N/FS BiH) do sada nisu dobili zvaničnu potvrdu UEFA-e o odgađanju utakmica.

“Za sada nema zvaničnog stava i uputa UEFA-e vezano za eventualnu mogućnost odgode utakmica”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH, napomenuvši kako su čelni ljudi bh. fudbala u stalnom kontaktu sa kontinentalnom fudbalskom organizacijom.

“Iskren da budem, najpametnije bi bilo da se ne igra naša prijateljska utakmica u petak s Luksemburgom”, rekao je iz Luksemburga vidno potreseni Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon jutrošnjih terorističkih napada u Briselu, od Luksemburga udaljenog nešto više od 200 kilometara.

“Ovdje je velika psihoza. Pojačane su mjere sigurnosti. Blizu je granica sa Belgijom. Ovo je zemlja Beneluksa (Belgija, Luksemburg, Holandija, op.a.). Ulice su pune policije, situacija je vanredna. Kome je do fudbala nakon jutrošnjeg užasa i terorizma u Briselu. Ovo je strašno. Baš mi je teško”, rekao je Baždarević, dodavši kako su on i njegov pomoćnik u stručnom štabu reprezentacije Stephane Gilli u posljednji čas jutros otkazali let ka Briselu i aerodromu Zavantem gdje su se u osam sati desila dva od tri teroristička napada u kojima su poginule najmanje 34 osobe i skoro 200 ranjeno.

“Na koncu, Stephane je u Luksemburg došao vozom, a ja automobilom iz Francuske. Ovo više nema veze sa mozgom. Nigdje niste sigurni. Gdje sve ovo vodi…”, govorio je Baždarević.

Naglasio je i kako su reprezentativci BiH počeli dolaziti u Luksemburg, a da bi sutra do 13 sati ekipa trebala biti kompletirana kada je planiran i prvi trening pred meč sa Luksemburgom (25. marta) i četiri dana kasnije sa Švicarskom u Cirihu.

“Ne znam šta da kažem. Bit ćemo u kontaktu i sa ljudima iz našeg Saveza. Kažem, bilo bi najpametnije da se ne igra ni u Luksemburgu, ni u Švicarskoj, odnosno da UEFA zbog sigurnosti odgodi sve prijateljske utakmice u ovoj i narednoj sedmici. Naša je obaveza da se okupimo, a dalje ćemo vidjeti”, kazao je Baždarević za Anadolu Agency.

Fudbalski reprezentativci BiH danas su počeli okupljanje u Luksemburgu, gdje bi sutra trebali i početi pripreme za predstojeće prijateljske utakmica. Naravno, ukoliko ih uopće i bude.

AA