Home » Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 24 strana državljana

Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 24 strana državljana

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Orašje u ponedjeljak su u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH spriječili krijumčarenje 20 stranih državljana na izlasku iz BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac.

Radi se o 17 državljana Republike Turske i tri osobe koje ne posjeduju identifikacijske dokumente, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Strani državljani su otkriveni u unutrašnjosti tovarnog prostora prilikom pregleda teretnog motornog vozila, bh. nacionalnih oznaka, koje je prevozilo dijelove za građevinske mašine, a kojim je upravljao državljanin BiH T.M. (1957.).

Vozač je lišen slobode, a o događaju su obaviješteni tužitelj Tužiteljstva BiH i sudac za prethodni postupak Suda BiH.

Dan ranije, 3. travnja, pripadnici Jedinice GPBiH Zvornik su lišili slobode državljanina Republike Srbije i BiH D.M. (1976.), nakon što je na području Bratunca spriječen u krijumčarenju četiri maloljetne osobe s područja Kosova.

Strane državljane je krijumčario u vozilu Fiat, nacionalnih oznaka R. Srbije. Protiv D.M. Tužiteljstvu BiH bit će dostavljeno Izvješće zbog kaznenog djela krijumčarenje osoba te zbog kaznenog djela sprečavanje službene osobe u obavljanju službene radnje, budući da se više puta oglušio na naredbe policijskih službenika da zaustavi vozilo.

Maloljetne osobe s područja Kosova su, u prisustvu ovlaštenog prevoditelja i socijalnog radnika, saslušane u svojstvu svjedoka i predane pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH, navodi se u priopćenju.