Home » Prirodni antibiotici koje najčešće imamo u kuhinji

Prirodni antibiotici koje najčešće imamo u kuhinji

Prirodni antibiotici su tvari koje se nalaze u biljkama i drugim prirodnim izvorima, a koje mogu pomoći u borbi protiv infekcija. Ovdje su neki od najjačih prirodnih antibiotika:

Med

Med je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a istraživanja su pokazala da je sposoban ubijati i rezistentne bakterije.

Bijeli luk

Bijeli luk ima antimikrobna i protuupalna svojstva te može pomoći u borbi protiv raznih bakterija i virusa.

Kurkuma

Kurkuma ima protuupalna svojstva i može pomoći u borbi protiv bakterija, gljivica i virusa.

Đumbir

Đumbir ima antimikrobna svojstva i može pomoći u borbi protiv bakterija poput E. coli i Staphylococcus aureus.

Echinacea

Echinacea je biljka koja ima imunomodulatorna svojstva i može pomoći u jačanju imunološkog sustava, što može pomoći u borbi protiv infekcija.

Propolis

Propolis je smolasta tvar koju pčele skupljaju s cvjetova i drveća te ju koriste za zaštitu košnice od bakterija i gljivica. Ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i ima antibakterijska svojstva koja ga čine učinkovitim u borbi protiv nekih bakterija.

Važno je napomenuti da prirodni antibiotici ne mogu uvijek zamijeniti konvencionalne antibiotike u liječenju ozbiljnih infekcija. Stoga se uvijek savjetujte sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti prirodne antibiotike u borbi protiv infekcija.

Izvor: Iftarski meni – Recepti i savjeti