Home » Privreda ZDK prošle godine proizvela 1,5 odsto više nego 2014-te

Privreda ZDK prošle godine proizvela 1,5 odsto više nego 2014-te

Mada je situacija u privredi Zeničko-dobojskog kantona još uvijek izuzetno teška i zahtjeva od svih nivoa vlasti hitne mjere i aktivnosti u cilju provođenja reformskih procesa za unapređenje privrednog ambijenta, na osnovu glavnih ekonomskih indikatora privrednog stanja u ZDK-u u 2015. godini, kako je kazao predsjednik Privredne komore ZDK Šefkija Botonjić, generalni je zaključak kako je prošle godine ipak došlo do blagog poboljšanja u sektoru industrije.

-Iako je proizvodnja ostvarena sa više od 1,5 posto u odnosu na 2014., neke industrije i grane u bilježe pad. Radi se o tri vrlo važna sektora, možda i među tri najznačajnija: energije, vađenja uglja i proizvodnje kože, koji su, u prosjeku, imali pad proizvodnje od oko pet posto- kaže Botonjić.

AMZ zabilježio pad izvoza
AMZ zabilježio pad izvoza

Pridoda li se tome teško stanje u Krivaji, koja je prošle godine imala tek polovicu proizvodnje u odnosu na ranije godine, a novembru je i potpuno obustavila proizvodnju, sa jako neizvjesnim ishodom. Skupština Privredne komore ZDK je na posljednjoj sjednici, razmatrajući informaciju o stanju privrede, donijela set zaključaka, među kojima su prioritetno navedeni prevencija borbe protiv poplava, zatim potreba za hitnim donošenjem Zakona o šumama ZDK, reformom fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, izmjena i dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, reforma poticaja i poreskih olakšica, obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta…

Redakcija