Home » Privredna komora ZDK održala radionicu “Efektivnost primjene Pravilnika o izvođenju praktične nastave i ferijalne prakse u ZDK”

Privredna komora ZDK održala radionicu “Efektivnost primjene Pravilnika o izvođenju praktične nastave i ferijalne prakse u ZDK”

U prostorijama Privredne komore ZDK održana je radionica na temu: ˝Efektivnosti primjene Pravilnika o izvođenju praktične nastave i ferijalne prakse u ZDK˝. Radionici su prisustvovali predstavnici kompanija sa područja ZDK, kao i predstavnici Obrtničke komore ZDK i Udruženja poslodavaca Zenica.

Postignut je visok stepen saglasnosti da je praktična nastava učenika izvan škole (u poslovnim subjektima) u okviru srednjeg stručnog obrazovanja, od suštinskog značaja u procesu obezbjeđenja kvalifikovane radne snage, shodno potrebama tržišta rada. Ovakav stav ima još veliki značaj, obzirom da je to u interesu: obrta, mikro, malih, srednjih i velikih preduzeća, koji dolaze iz različitih grana privrede, a prisustvovali su ovoj radionici.

Generalni zaključak, kada je u pitanju učenička praksa kod poslovnih subjekata, je neophodnodnost preuzimanja primjera dobre prakse iz razvijenih zemalja Evropske Unije u svim mogućim segmentima koje prepoznaje naš pravni sistem.

Privredna komora ZDK će i u narednom periodu, shodno svojim zakonskim i drugim ovlastima, istrajavati na uređenju oblasti srednjeg stručnog obrazovanja u interesu privrede.

Radionica je organizirana u okviru projekta “Unapređenje okvirnih uslova za integraciju dualnog organizovanog stručnog obrazovanja u ZDK“, a koji implementira Privredna komora ZDK u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, a uz finansijsku i tehničku podršku njemačke organizacije GIZ.

Izvor: Zenicablog