Home » Privredna komora ZDK- Prezentacija rezultata projekta “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja”

Privredna komora ZDK- Prezentacija rezultata projekta “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja”

U konferencijskoj sali hotela Carpe Diem predstavnici Privredne komore ZDK i učesnici projekta “Sinergijom do lakšeg zaposlenja” predstavili su rezultate ovog projekta. Projekt je zahvaljujući zalaganju učesnika potpomogao zapošljavanje više od 60 osoba u osam kompanija članica Privredne komore ZDK. Ovakvim i sličnim projektima uloga Privredne komore ZDK u pružanju usluga članicama raste i stvara bolji ambijent i uslove.

Sven Dominković, direktor Fondacije Helvitas Moja budućnost je istakao važnost ovog projekta i njegovu korist za zajednicu i privredne subjekte.

“Ovaj projekt podržali su sa nama i Privrednom komorom i Vlada ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje. Drago mi je što smo se svi okupili da možemo pokazati rezultate. Dva principa na kojem smo radili su bitnost tržišta, odnosno šta treba privredi ovdje, te drugi princip sistenskog pristupa. Uključujemo sve institute koji su potrebni da dođemo do cilja. Možemo biti ponosni šta smo dostigli i ponosan sam što ćemo ući u još jedan projekat u saradnji sa Privrednom komorom ZDK, Privrednom komorom KS i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla. Druga stvar koja mi je veoma draga je da je kroz inicijativu Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK krenula međusektorska saradnja u cilju poboljšanja obrazovanja.”

Projekt, koji je pomogao uspostavljanju “međusektorske grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada”, prve u Bosni i Hercegovini, nastavlja se do kraja ove godine, usmjeravajući svoj fokus na srednje stručno obrazovanje.

Direktorica Privredne komore ZDK, Diana Babić je zadovoljna dosadašnjim aktvnostima komore i posebno je ponosna realizacijom ovog projekta.

“Privredna komora ZDK je u 2020. godini zahvaljujući Fondaciji Helvitas Moja budućnost, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Federalnog zavoda za zapošljavanje implementirala projekt “Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK”. Projekt je imao rezultate uspješnije od zacrtanih i uspjeli smo da zadovoljimo potrebe kompanija. U februaru očekujemo obuku za 15 mentora, lica koja nadziru praktičnu nastavu u privrednim subjektima. S ovim projektom smo unaprijedili kompetencije nezaposlenih osoba i zaposlili biše od 60 osoba u ZDK i to u osam kompanija – Max trgovine Zenica, Pobjeda Tešanj, BME Tešanj, Water Jet Has Usora, Tex Team Visoko, Alma Ras Olovo, Termika Zenica i Empress Zenica.”

Paralelno s tim, Privredna komora, u saradnji sa Privednom komorom Kantona Sarajevo i Kantonalnom privrednom komorom Tuzla posvećuje se “Izgradnji standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora.”

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK Spahija Kozlić je ponosan na realizaciju ovog projekta.

“Ovdje se radi o realizaciji projekta koji je MONKS potpisao sa Privrednom komorom ZDK. Oblasti važne za Ministarstvo u okviru ovog projekta su izvodba praktične nastave i obrazovanje odraslih. Jako važno za nas je obuka eksperata za izvodbu dnevne praktične nastave. Koristim priliku da se zahvalim Privrednoj komori ZDK, fondaciji Helvitas Moja budućnost i Federalnom zavodu za zapošljavanje. Očekujem da ćemo intenzivirati radove na poboljšanju kvaliteta praktične nastave i to je jedan od prioriteta rada Ministarstva.”

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je istakla spremnost zavoda da pomogne u realizaciji svih projekata koji su korisni za privredu i zajednicu.

“Kada smo prvi put razgovorali, Federalni zavod za zapošljavanje prepoznao je vrijednost projekta i ovim rezultatima su opravdana naša očekivanja. Federalni zavod za zapošljavanje stoji na raspolaganju svim kvalitetnim projektima. Ovo nije prvi projekat koji realiziramo sa Privrednom komorom ZDK i neće biti ni zadnji. Kada prepoznamo da može biti korisno za gospodarski rast, uvijek smo otvoreni za saradnju.”

Predstavnik jedne od firmi koja je učestvovala u projektu, savjetnik direktora Kasim Kotorić je istakao važnost ovakvih projekata i ideja za Pobjedu Tešanj, ali i ostale kompanije koje učestvuju u ovakvim projektima.

“Pobjeda se davno uključila u ovaj projekat. Dugo sarađujemo sa Privrednom komorom, a također i sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta na poboljšanju obrazovanja. Naš interes, kao i interes čitave privrede je da saradnja bude što bolja. Potreb je da se firme i obrazovanje povežu što bolje, posebno srednji nivo obrazovanja. Također, jako je važno da se poboljša postobrazovni period i da se praksa u firmama realizira što bolje. Firme se moraju pripremiti i mi kao društvo, a posebno obrazovne institucije kako bi pripremile djecu da budu spremna kad dođu u radne organizacije.”

Navedeni projekt koji je u svojoj završnoj fazi finansira fondacija Helvitas Moja budućnost i Vlada ZDK putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, te Federalni zavod za zapošljavanje.

Zenicablog.com