Home » Prof.dr.Ermin Čehić (SBB): “Neka moj prijatelj Kasumović pokaže papir sa 16 potpisa

Prof.dr.Ermin Čehić (SBB): “Neka moj prijatelj Kasumović pokaže papir sa 16 potpisa

Neuspjela, 12-ta po redu, najava formiranja “nove većine” u ZDK, završena je samo na najavi, a rezultirala je optužbama zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića upućenim na adresu nekoliko skupštinskih zastupnika u ZDK. Među prozvanim bio je prof.dr.Ermin Čehić, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK. Sve navedeno bilo je povod za intervju u kojem je prof.dr.Čehić za Visoko.co.ba otvoreno govorio o svemu.

Gospodine Čehiću, inicijativa za smjenu Vlade ZDK je propala. Gradonačelnik Fuad Kasumović, koji je vodio inicijativu prozvao je i Vas zbog neuspjeha smjene Vlade. Što kažete na to?

Da, pročitao sam izjave mog prijatelja Fuada Kasumovića. No moram reći da nije u pravu. Naime, gospodin Kasumović, kao predvodnik opozicije, što me veoma čudi, jer opoziciju bi trebao da predvodi SDP koji ima 6 zastupnika u Skupštini ZDK, sazvao je nekakav sastanak u svom uredu Gradonačelnika. Na telefonski poziv gospodina Kasumovića, rekao sam da ću, ukoliko sakupi 17 potpisa i ja dati svoj potpis, kao 18. zastupnik. Time je moj stav jasno iskazan. Gospodin Kasumović je uspio skupiti 15 potpisa i time je inicijativa propala, čak i da sam potpisao dokument u kome je predviđeno samo „rušenje“ Vlade bez plana tko bi i u kom sastavu formirao novu Vladu. U vrijeme dolazećeg četvrtog vala epidemije COVID-a, početka školske godine kada učenici polaze na nastavu a prosvjetni radnici očekuju pomoć, nisam bio spreman prihvatiti stav mog prijatelja Kasumovića koji glasi „hajdemo ih rušiti pa ćemo vidjeti što će dalje biti“. To bi bilo neodgovorno prema građanima kantona, jer Vlada u tehničkom mandatu ne bi mogla odgovoriti izazovima koji nam predstoje.

Neka moj prijatelj Kasumović pokaže dokument sa 16 zastupničkih potpisa. Da građani vide tko govori istinu.

Kako tumačite optuzbe da ste zauzvrat postali pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad u JU KB Zenica?

U JU KB Zenica radim skoro 30 godina. Zbog statusa sveučilišne/univerzitetske bolnice nužno je bilo da se imenuje pomoćnik direktora za naučno istraživački rad. Natječaj je bio raspisan u veljači 2021. godine, i na njega se nisam javio. Kako nitko nije ispunjavao uvjete za to mjesto, natječaj je raspisan ponovno u svibnju 2021. godine. Sa Medicinskog fakulteta, ali i iz KB Zenica zamolili su me da se prijavim kako bi mogla funkcionirati nastava na Medicinskom fakultetu u Zenici, ali i vježbe u JU KB Zenica. Javio sam se kao jedini kandidat, te sam postavio uvjet da radim samo 3 sata na tom radnom mjest, a da ostatak vremena nastavim raditi na svom odjelu kao ljekar. Dakle samo smo preraspodjelili moje radno vrijeme u ustanovi u kojoj već radim i zarađujem plaću. To je ekonomski ispravnije nego da posao pomoćnika radim puno radno vrijeme.

Podsjećam da sam na tu poziciju od 3 sata radnog vremena izabran u vrijeme moje najveće aktivnosti protiv Vlade i vladajuće većine zbog izmjene Zakona o unutarnjim poslovima ZDK, o čemu ste uostalom i pisali. Tada gospodinu Kasumoviću nije smetao moj izbor.

Istovremeno moj prijatelj Fuad Kasumović ne zamjeri sebi što je svoju suprugu postavio za direktoricu JU Dom zdravlja Zenica, iako je doktorirala na zdravstvenom fakultetu.

Pozivam mog prijatelja Fuada Kasumovica da njegova supruga, on i ja javno objavimo svoje platne liste. U interesu građana.

Razumijem isto da je moj prijatelj Kasumović insuficijentan u potrebnom znanju za obavljanje akademskih funkcija, jer nije uspio završiti niti poslijediplomski studij, ali imam volje i vremena da mu pojasnim način funkcioniranja Medicinskog fakulteta i JU KB Zenica. A nemam nikakve dvojbe, da gospodin Kasumović, bez obzira na osobni akademski neuspjeh, ipak želi sve najbolje našoj djeci i pacijentima.

Recite o famoznom papiru koji je Vama ponuđen da glasate protiv sadašnje Vlade? Da li ste zahtjevali garanciju za ulazak HDZ-a u moguću novu većinu? Ko vam je to dostavio?

Vidim da ste dobro obaviješteni. To nije nikakav „famozni papir“ niti sam tražio ništa što je izvan Ustava ZDK. To je jednostavno bila izjava potpisana od predstavnika SDP-a, NB-a, DF-a, Naše Stranke i SBB-a da će predstavnici HNS-a biti zastupljeni u možebitnoj novoj skupštinskoj većini ZDK u skladu sa Ustavom.

Niti manje niti više nego u skladu sa Ustavom i legitimnim predstavljanjem naroda u BiH, o čemu se sada insisitira i od strane OHR-a. Da Izjavu sam dobio, na žalost gospodin Kasumović nije sakupio više od 15 potpisa. A tko mi je donio izjavu mislim da zbilja nije važno.

Da li je tačno i zašto niste dolazili na sastanke opozicije koje je organizirao gradonačelnik Kasumović u prostorijama Gradske uprave?

Tačno je da na sastanke nisam odlazio ali su pojedinci bili upoznati sa mojim stavom da ću potpis za izmjenu parlamentarne većine dati kao 18. zastupnik. Osim toga bilo mi je pomalo neugodno da se sastajemo u prostorijama iz koje je SIPA nekoliko dana ranije iznosila dokumentaciju po nalogu tužiteljstva, a gospodin Kasumović, kao navodni vođa opozicije, javno ističe da ima nekoliko desetina kaznenih prijava. To je jedini razlog.

U decembru 2020. godine potpisali ste Inicijativu za „rušenje“ Vlade. Opet pod vodstvom g. Fuada Kasumovića. Šta se tada događalo?

Pa da. To je točno. Tada sam bio 15. na spisku zastupnika i ni tada gospodin Kasumović nije skupio potrebnu većinu od 18 zastupnika. Jednostavno sam uvidio da je ovo igra za skupljanje političkih poena za gospodina Kasumovića, i u toj neozbiljnoj aktivnosti ne želim da učestvujem. Građani su nam sada važniji od političkih prepucavanja.

Gradonačelnik Kasumović u svojim izjavama tvrdi da niste poštovali stav Fahrudina Radončića? Šta je od toga istina?

Pa mislim da sam za preko 25 godina poznanstva sa gospodinom Kasumovićem naučio dosta o njemu. Svi znamo da nekada „zaobilazi istinu“. Tako i sada mogu reći da nije dobro obaviješten. Opet ponavljam, gospodin Radončić nikada me nije nazvao da bih glasao na ovaj ili onaj način. Predsjednik Radončić poštuje nacionalno opredjeljenje i odluke svojih zastupnika. Jedino što mi je rečeno od strane gospodina Radončića bilo je: „Glasaj prema svojoj savjesti u interesu stanovnika ZDK.“

Ono sto moj prijatelj Fuad Kasumović vjerojatno ne zna, je da je moja ostavka na obrascu CIK-a kovertirana kod direktora SBB-a. Dakle, moj mandat je uvijek na raspolaganju SBB-u bez mojih daljnjih upliva ili povlačenja ostavke.

Visoko.co.ba