Home » Protestni skupovi u Banjoj Luci završeni: Opozicija najavila promjene, a Dodik jačanje vlasti

Protestni skupovi u Banjoj Luci završeni: Opozicija najavila promjene, a Dodik jačanje vlasti

Protestni skup Saveza za promjene u parku Mladen Stojanović i miting podrške aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj na Trgu Krajine u Banjoj Luci završeni su bez incidenata.

I jedni i drugi u obraćanju okupljenim građanima naglasili su zadovoljstvo i potpuni uspjeh skupa. Tako je sa skupa opozicije, odnosno predstavnika Saveza za promjene naglašeno da je današnji skup početak kraja vladajuće strukture u RS-u.

Pred otprilike 20.000 okupljenih građana na skupu opozicije u parku Mladen Stojanović obratili su se Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, lideri stranaka koji čine Savez za promjene, te predstavnici boračkih udruženja, i određenih socijalnih kategorija.

“Pozivam vas da im pokažemo da imaju razloga da nas se boje i da nijedna njihova laž ne može da sapere našu istinu”, kazao je Dragan Čavić, lider NDP-a i najavio ponovno okupljanje za mjesec dana ako ne pojeftini struja.

Mladen Ivanić je kazao da su se okupili iz inata i da će istrajati u tome da sruše aktuelnu vlast u RS-u.

Svi govornici uglavnom su naglašavali jedinstvo srpskog naroda i opasnost koje podjele mogu prouzrokovati. Govornici su evocirali ratne uspomene i ukazivali na to da je današnji skup tek početak još masovnijih okupljanja.

Mladen Bosić, koji se posljednji obratio na skupu opozicije pročitao je šest tačaka koje čine suštinu zahtjeva prema aktuelnoj vlasti. Tako se traži održavanje prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Srpskoj zajedno s lokalnim izborima, formiranje prelazne vlade nacionalnog spasa koja će pripremiti i sprovesti fer izbore, prioritetno obezbjediti isplatu boračkog doplatka, naknakde porodiljama i podsticaje poljoprivednicima, zatim stavljanje van snage odluke o poskupljenju električne energije i zaustavljanje davanja koncesija i rasprodaje prirodnog bogatstva, rasvjetljenje političkih ubistava i korupcionih afera, te uvođenje prinudne uprave koja će javni servis staviti u funkciju nepristrasnog i objektivnog medija.

S druge strane, na Trgu Krajine pored Milorada Dodika obratili su se i lideri partija koje zajedno čine vlast u RS-u sa SNSD-om, Petar Đokić iz SP-a i Marko Pavić iz DNS-a.

Na mitingu podrške vlasti između ostalih obratio se i sin ratnog zločinca Ratka Mladića, Darko Mladić.

U svom obraćanju Dodik je zahvalio građanima što vole RS, naročito naglašavajući “izdajničku” politiku Saveza za promjene na državnom nivou.

“Izdaja je kad odete u Sarajevo i klimate glavom, a umjesto da kažete da ne može. Izdaja je kad ne smiješ da kažeš da ne navijaš za Srbiju i da voliš Srbiju. Sarajevo ne može biti nadređeno RS-u”, rekao je Dodik između ostalog.

Dodik je skup iskoristio da još jednom ponovi svoje već dobro poznate stavove o tome kako je Republika Srpska država i kako je niko neće ukinuti. Naglašavao je vezu i neraskidivost sa Srbijom, ali i poručio da je RS otvorena za sve koji je poštuju takvu kakva jeste.

Savez za promjene nezadovoljan je politikom vladajuće strukture u RS-u, a SNSD sa svojim koalicionim partnerima nezadovoljan je politikom Saveza za promjene na državnom nivou.

Na današnjim skupovima suštinski nije bilo velike razlike, osim glasnog iskazivanja nezadovoljstva onim što rade politički oponenti.

Važno je da su nakon završetka oba protestna skupa lideri i opozicije i vlasti pozvali građane da se mirno raziđu, kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Lideri Saveza za promjene odlučili su da neće ići u protestnu šetnju prema zgradi Vlade RS-a, već na drugu stranu, kako bi izbjegli eventualne sukobe s građanima koji su prisustvovali mitingu na Trgu Krajine.

Klix