Home » Prvi džuma namaz u bošnjačkom džematu u Veroni, mujezin bio Amel Tuka

Prvi džuma namaz u bošnjačkom džematu u Veroni, mujezin bio Amel Tuka

Danas je klanjan prvi džuma-namaz u prvom bh. džematu u Veroni (Italija). Od preksinoć (srijeda) prvi bh. džemat u Veroni – Italija Nur – Verona svi Bošnjaci koji se zadese u ovom italijanskom gradu imaju gdje njegovati tradiciju, vjeru i kulturu. O svečanosti otvorenja džemata IZVJESTILI SMO NA OVOM LINKU.

Kako je specijalno za Zenicablog javio naš sugrađanin i proslavljeni atletičar Amel Tuka, koji također živi u Veroni, Bošnjaci koji žive u ovom dijelu Italije su vlastitim sredstvima osigurali i opremili prostor, što je prvi primjer ovakvog okupljanja Bošnjaka – muslimana u Italiji. Kako su nam rekli, danas je Amel bio i mujezin na džuma-namazu.

-Svi Bošnjaci koji se zadese u ovom italijanskom gradu imaju gdje njegovati našu tradiciju, vjeru i kulturu, svojstvenu samo nama, Bošnjacima iz Bosne i Hercegovine. Ove prostorije jednostavno znače naš opstanak u Italiji, one su temelj na kojem se stalno može nadograđivati i dodavati, međutim, bez temelja nema ničega drugog – kazao je ovim povodom Nermin Fazlagić, predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji.

Izvor: Zenicablog