Home » Putin i Obama potvrdili dogovor o prekidu vatre u Siriji

Putin i Obama potvrdili dogovor o prekidu vatre u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama je telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o najnovijem dogovoru o prekidu sukoba u ratom pogođenoj Siriji.

Bijela kuća je potvrdila da je Obama razgovarao s Putinom o najnovijem dogovoru u cilju okončanja sukoba u Siriji. Obama je izrazio zadovoljstvo dogovorom o primirju u Siriji koje bi u subotu trebalo stupiti na snagu. Dodao je da je vrlo važno da sirijski režim i opozicija podrže ovaj dogovor kako bi se u konačnici porazio ISIS.

S druge strane, Putin je za državnu televiziju potvrdio da je razgovarao s američkim predsjednikom o dogovoru o prekidu sukoba u Siriji.

“Tokom razgovora Rusija i SAD su, u okviru Međunarodne grupe za podršku Siriji, potvrdili zajedničko saopćenje o prekidu sukoba u Siriji”, rekao je Putin.

Međunarodna grupa za pomoć Siriji je neformalna grupa 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u novembru u Beču donijele diplomatske smjernice o rješavanju sukoba u Siriji.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija su u ponedjeljak u večernjim satima postigle dogovor o primirju u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu.

Navodi se da se primirje ne odnosi na terorističku organizaciju ISIS i Front Nusra, ogranak al-Qaeda u Siriji.

“Zadovoljan sam da vidim konačni dogovor postignut danas oko prekida neprijateljstava u Siriji i ovom prilikom pozivam sve strane da ga prihvate i u potpunosti ispoštuju”, rekao je američki državni sekretar John Kerry u saopćenju.

Naveo je da će pomenuti dogovor dati podršku i političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda.

“Ako se implementira i ispoštuje, ovo primirje ne samo da će dovesti do smanjenja nasilja nego će proširiti dostavu prijeko potrebne humanitarne pomoći opkoljenim područjima te dati podršku političkoj tranziciji i Vladi koja će raditi u skladu s očekivanjima sirijskog naroda”, rekao je Kerry.

State Department je saopćio da je objavljeno zajedničko saopćenje s Rusijom u vezi sa uslovima o prekidu sukoba u Siriji u kojem je predloženo da se sukobi okončaju 27. februara.

Ovaj dogovor je posljednji u nizu diplomatskih napora kako bi se okončao građanski rat u Siriji koji traje petu godina.

N1