Home » ”Rad od kuće” presudan faktor u izboru novog posla

”Rad od kuće” presudan faktor u izboru novog posla

Trendovi na tržištu rada se mijenjaju iz dana u dan i opcija remote je sve češći oblik kom pristupaju poslodavci iz različitih sfera poslovanja.

Agencija Kolektiv i portal MojPosao.ba u prvih šest mjeseci tekuće godine bilježe aktivan rast poslova koji pored standardnih uslova poslotražiocima nude i opciju izbora odakle žele da rade.

Više od 10% trenutno aktivnih oglasa za posao nudi mogućnost izbora, a prema rezultatima anketa provedenih u proteklih mjesec dana na portalu, 40% poslotražioca prilikom pretrage oglasa za posao najviše zanimaju oni koji nude tu mogućnost, dok je 35%  učesnika ankete odgovorilo da im je prilikom potrage za poslom to svejedno. 84% posjetioca portala koji su učestvovali u anketama su rekli da im mogućnost izbora mjesta rada povećava produktivnost, a tek 3% njih smatra kako ta mogućnost nije presudna i ne utiče na obavljanje posla.

Mogućnost izbora načina rada ima svoje prednosti i nedostatke. Neke kompanije su i u periodu pandemije morale da nastave sa standardnim načinom poslovanja jer je opcija izmještanja rada u kućne uslove bila i još uvijek jeste nemoguća.

Grupacija AS holding zapošljava više od 4000 radnika, a osnova poslovanja 19 članica grupacije je proizvodnja hrane. U prvom valu pandemije bilo je ključno nastaviti sa proizvodnjom i obezbjediti proizvode za tržište, ali u isto vrijeme i sigurne uslove za sve radnike.

”Laptop možete ponijeti kući, peći iz velepekare ne možete” rekla je Emira Duratbegović, direktorica direkcije za korporativne ljudske resurse AS holdinga i dodala kako je period pandemije bio jako izazovan jer obustavljanje proizvodnje i distribucije nije bila opcija, a u isto vrijeme je bilo neophodno osigurati da svi zaposleni budu sigurni.

”Izazovi koje smo imali sa dijelom kolega koji su radili od kuće bili su teže planiranje i realiziranje radnih zadataka, a Zoom sastanci su se intenzivirali i postali učestali način komunikacije. AS holding kao proizvodna grupacija zbog svoje specifičnosti nije u mogućnosti da svima ponudi opciju rada od kuće i u potpunosti smo se vratili na rad u sjedište grupacije, ali smo postali fleksibilniji te uvažavamo zahtjeve o hibridnom načinu rada za sve zaposlene u segmentima poslovanja gdje je to moguće.”

”Kao sve u životu, rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Neke od prednosti su fleksibilnost, ušteda vremena pa čak i novca, ali s druge strane rad od kuće može dovesti do izolovanosti i osjećaja da niste dio kolektiva” rekla je Alma Hadžić, HR menadžerica kompanije Kolektiv (MojPosao.ba).  Alma je dodala kako je kompanijama kao  što je Kolektiv i MojPosao.ba proces tranzicije bio jednostavniji nego industrijama čije poslovanje zahtjeva direktan kontakt sa krajnjim korisnicima.

  Vispak investirao u opremu za čaj sa najmodernijom tehnologijom

”Za kompaniju je važno da ima razvijene procese i alate koji omogućavaju fleksibilnost radniku i proces usmjerava na realizaciju poslovnih ciljeva te da radi na agilnosti shodno brzim promjenama tržišta rada i novim trendovima.”

Pandemija je uticala ne samo na tržište rada i načine poslovanja već na sve segmente života. Neke industrije i oblasti kao što su ugostiteljstvo i turizam su znatno osjetili posljedice dok su neke kao što su IT te online i telefonska prodaja i podrška u vanrednim okolnostima prilagodili svoje ustaljene načine rada, a koji su se u konačnici pokazali efikasniji.

Ukoliko vas dodatno zanima šta se dešava na tržištu rada u regiji i EU, pozivamo vas na webinar na kojem će čelni ljudi iz branše raspravljati o problemima današnjice, ali i izazovima koji nas čekaju u budućnosti.

Portal MojPosao.ba svakodnevno prikuplja i analizira podatke te prati dešavanja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, ali i na regionalnom nivou. Naš krajnji cilj je obostrano zadovoljstvo kako poslodavaca, tako i onih koji su u potrazi za poslom.