Home » Ragbi klub Čelik promovirao poštansku marku i monografiju “50 godina ragbija u BiH”

Ragbi klub Čelik promovirao poštansku marku i monografiju “50 godina ragbija u BiH”

Promocijom poštanske marke, izložbe artefekata te monografije “50 godina ragbija u BiH” u Muzeju grada Zenica, Ragbi klub Čelik iz Zenice počeo je obilježavanje 50. godišnjice postojanja.

Osim bivših i sadašnjih igrača, trenera, prijatelja najstarijeg bh. kluba, svečanosti je prisustvovao i ataše za saradnju Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini Sylvain Rigollet.

-Veoma mi je drago što sam tu u Zenici, da sa svima vama proslavim 50 godina RK Čelik. Kao što zante, Francuska je veoma jaka ragbijaška nacija i postoji veoma velika i snažna veza između francuskog ragbija i RK Čelik.

Također i veza kluba i Ambasade, kao, naravno i igrača koji su otišli da igraju u Francusku. Samo je bitno da nastavimo igrati ragbi te da njegujemo i gradimo vrijednosti ragbija, kako u igri tako i u životu – poručio je Rigollet.

Predsjednik zeničkog kluba Semir Fetić istakao je kako su ponosni na svoj veliki jubilej te na činjenicu da su večeras okupili “pet generacija kluba”.

– Drago mi je da smo dočekali 50. godišnjicu našeg kluba. Ovo je veliki jubilej za naš klub te smo se potrudili da ga na dostojanstven način i obilježimo – kazao je Fetić, koji je napomenuo kako je vrhunac bilo izdavanje klupske monografije “50 godina ragbija u BiH”.

Prvi trener i utemeljitelj ragbi sporta u Zenici i BIH, Suad Kapetanović, koji je za ovu priliku stigao iz Češke Republike, prisjetio se prvih početaka te svojih prijatelja, rahmetli Raifa Hadžića i Emira Salčinovića, s kojima je započeo posao na formiranju ekipe i kluba.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati ovom momentu obilježavanja pola vijeka postojanja ragbija i RK Čelik u Zenici- prvih sedam godina kao RK Zenica. Pričati o osnivanju kluba i prvih 19 godina, koliko sam tu poklonio Gradu i omaldini, bilo bi dugotrajno. Koliko je bio mukotrpan rad za prvih devet godina, malo bi ko i vjerovao. To znaju ti momci koji su me pratili i slijedili te došli do tih rezultata- poručio je Kapetanović, koji je dobio gromoglasan aplauz posjetilaca.

  U obračunu navijača i policije nakon utakmice u Indoneziji poginulo 174 ljudi

Veoma je bitno, napomenuo je, što su mlađe generacije, u ratu i nakon rata, uspjeli sačuvati klub te osnovati Ragbi savez BiH. Kapetanović je zahvalio i kolegi Mirzi Dajiću, novinaru “Oslobođenja”, koji je za ovu priliku napisao prvu klupsku monografiju.

-Svima vam čestitam rođendan kluba i hvala vam na ukazanom povjerenju. RK Čelik je najtrofejniji klub u BiH, kada je u pitanju kolektivni sport. Monografiju sam pravio tako što sam pravio kroz ljudske priče o poznatim ragbijašima, anegdotama… Najvažnije je da je klub opstao toliko godina- poručio je Dajić.

Direktor Službe marketinga BH Pošte Edis Đerzić napomenuo je kako je poštanska marka, u apoenu od 1KM, doprinos te kompanije za velikih 50 godina zeničkog kluba.

-Sedam puta biti osvajač titule šampiona prije rata i 21 put osvajač Kupa BiH, zaista su zavidni rezultati iza kojih stoji mnogo truda, ulaganja, odricanja i ja vam, u ime JP BH Pošta, čestitam na tome. Markica je odštampana u 10.000 primjeraka i ostat će kao trajan svjedok o Ragbi klubu Čelik u historiji naše zemlje- istakao je Đerzić.

Poštansku marku dizajnirale su Zeničanka Anida Letić-Sikirić i dizajnerica te kompanije Sunita Hamzić.