Home » RAK: Od juna niže cijene usluga telekom opetera

RAK: Od juna niže cijene usluga telekom opetera

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH prema zaključcima Parlamentarne skupštine BiH donijela je odluku o setu mjera koje telekom operatieri u zemlji moraju provesti kako bi se cijene njihovih usluga uskladile sa cijenama u regionu.

To će prema riječima Predraga Kovača, vršioca dužnosti generalnog direktora RAK-a, značiti da će od ovog ljeta cijene telekom usluga u BiH biti snižene, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka sadrži set od pet mjera, od kojih će tri stupiti na snagu 1. juna, a preostale dvije 1. jula ove godine.

– Pripremili smo set mjera koje će dovesti do toga da cijena telekom usluga bude manja nego do sada. Imali smo mnogo sastanaka, predložili smo određeni broj mjera. One su usvojene i tiču se uglavnom usluga u moblnoj telefoniji. Kroz aktivnosti koje redovno provodimo u skladu sa zakonom slijedi u nekom narednom periodu niz novih mjera koje će doprinjeti da kvalitet usluga u BiH bude na nivou usluga u regionu i Evropi, te da za to plaćamo primjerenu cijenu. Kroz razgovore sa telekom operaterima došli smo do toga da djelovanjem u okviru svojih kompanija ponude jeftinije i mnogo sadržajnije pakete. Mjere stupaju na snagu 1. juna i 1. jula, taj period je ostavljen operaterima kako bi se tehnički mogli prilagoditi svim mjerama koje je agencija donijela. U svakom slučaju cijena mobilnih usluga će uskoro biti jeftinija nego ranije – rekao je Kovač.

Odlukom se operaterima u BiH nalažu sljedeće mjere: u sklopu svih postpaid i prepaid tarifnih paketa mobilne telefonije izjednače cijene poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenama poziva iz mobilne mreže prem vlastitoj fiksnoj mreži, zatim u sklopu postpaid i prepaid tarifnih paketa, cijena poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korištenja govorne usluge međunarodnog saobraćaja definisanih članom 13. Pravila 67/2012 o modelu rebalansa cijena govornih usluga u BiH, te da za prepaid korisnike trajanje računa nakon nadopune u iznosu od 10 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana.

Ove tri mjere na snagu stupaju 1. juna.

Mjere koje će na snagu stupiti mjesec dana kasnije su: u sklopu postpaid i prepaid tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva da se primjene ili obračunska jedinica jedan sekund ili ukine naplate uspostave poziva, a u izuzetnim slučajevima uspostava poziva može se naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru posebnog paketa koji uključuje neograničen saobraćaj i slično i zadnja mjera koja se odnosi na sve usluge telekom operatera je da prilikom iskazivanja cijena telekomunikacijskih usluga u svojim cjenovnicima, ponudama usluga, reklamnim materijalima i svim ostalim javnim obavijestima krajnju cijenu obračunske jedinice, prema kojoj se korisniku usluge obračunava utrošak pružene usluge, uključuje poraez na dodanu vrijednost (PDV).

U RAK-u su istakli da ne znaju koliko će procentualno ove mjere dovesti do sniženja cijena telekom operatera u BiH, ali da će te podatke znati za nekoliko mjeseci nakon što mjere stupe na snagu.

– Evidentno je da su cijene telekom usluga u BiH više u odnosu na region, posebno kada su u pitanju postpaid korisnici. Međutim, u zadnjih šest mjeseci, od početka priče o usklađivanju cijena sa regionom, operateri su počeli da nude mnogo sadržajnije i jeftinije pakete. Stoga očekujemo da će primjenom mjera doći do osjetnog smanjena cijena. U ovom trenutku ne znamo tačno o kojim se iznosima radi, ali ćemo i te podatke iznijeti čim budemo u situaciji – rekla je Slavica Bodiroga, stručni savjetnik za regulaciju tržišta u RAK-u.

Svi telekom operateri dužni su da izvještavaju RAK o onome što su preduzeli. Agencija će sa svoje strane posebno obratiti pažnju na to da li je odluka ispoštovana. Ukoliko se to ne dogodi postoje kaznene mjere predviđene za sve one koji krše uslove poslovanja na tržištu BiH. Osim usmene i pismene opomene, predviđene su visoke novčane kazne.

(Faktor.ba)