Home » Raspisana potjernica za Ademom Karamujom

Raspisana potjernica za Ademom Karamujom

Raspisana je potjernica za Ademom Karamujom – osuđenim zbog ratovanja u Siriji i pripadnosti organizovanoj terorističkoj grupi.

Osuđenom Karamuji danima nije uručen poziv za izdržavanje dvogodšnje kazne zatvora niti ga je, nakon prošlosedmične izdate naredbe, uspjela privesti sudska policija Suda Bosne i Hercegovine.
“U odnosu na pravosnažno osuđenog Adema Karamuju, Sud je preduzeo sve moguće zakonom propisane radnje kako bi istog uputio odnosno sproveo na izdržavanje kazne zatvora, međutim kako je isti nedostupan, Sud je raspisao potjernicu za Ademom Karamujom”, saopštili su za N1 iz Suda BiH.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine 19. jula izdao je naredbu za privođenje osuđenog Karamuje jer mu nije uručen uputni akt, kako su tada naveli za N1 iz ove institucije.
“Prilikom upućivanja pravosnažno osuđenih osoba, kojima je izrečena zatvorska kazna, Sud BiH mora postupati u skladu sa Zakonom Bosne i Hercegovine o izvršenju krivičnih sankcija pritvora i drugih mjera (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” br. 22/16 – ZIKS), te Pravilnikom o kriterijima za upućivanje osuđenih lica na izdržavanje kazne zatvora („Službeni glasnik BiH“ broj 34/05). Dalje, nakon što se Referatu za izvršenje krivičnih sankcija, dostavi naredba za upućivanja na izdržavanje kazne zatvora osuđenog lica, postupak upućivanja traje od 50 do 60 dana, osim u slučajevima kada je osuđenom licu rješenjem Suda odgođeno izdržavanje kazne zatvora i kada se radi o pravosnažno osuđenim osobama koje se upućuju iz pritvora (postupak upućivanja taraje do 10 dana). U 95% slučajeva pravosnažno osuđena lica su pod mjerama zabrane, koje traju do stupanja na izdržavanje kazne zatvora osuđenih lica”, pojasnili su iz Suda BiH.

  Pucnjava u centru Kaknja, ranjene četiri osobe

Nezvanično saznajemo da je 30. juna ove godine trebao biti upućen na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora. Adem Karamuja pravosnažno je osuđen 7. aprila ove godine.
Podsjećamo, iz Suda BiH 14. jula je i zvanično je saopšteno da je potvrđena prvostepena presuda u predmetu Enes Mešić i dr. otpemljena 7. aprila 2017. godine. Naime, Enesu Mešiću, Jasminu Jašareviću, Mirzi Kapiću, Salki Imamoviću, Ademu Karamuji, Ibri Deliću i Samiru Hadžaliću potvrđena je presuda Suda Bosne i Hercegovine od 31.oktobra 2016. godine.
“Prvostepenom presudom optuženi: Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Mirza Kapić, Salko Imamović, Adem Karamuja, Ibro Delić i Samir Hadžalić su oglašeni krivim za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1. a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH, dok su pod tačkom 2. optuženi Mirza Kapić i Ibro Delić oglašeni krivim i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. KZ FBiH”, saopšteno je iz Suda BiH.
Enes Mešić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, Jasmin Jašarević na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu i četiri mjeseca, Mirza Kapić na kaznu zatvora od godinu i deset mjeseci, Salko Imamović na kaznu zatvora u trajanju od godinu i četiri mjeseca, Adem Karamuja na dvogodišnju kaznu zatvora, Ibro Delić na kaznu zatvora u trajanju od godinu i 11 mjeseci i Samir Hadžalić na jednogodišnju kaznu zatvora.
Podsjećamo, 13. juna 2017. osuđeni Enes Mešić uhapšen je u opštini Rudo u pokušaju da ilegalno pređe granicu Bosne i Hercegovine i Srbije čekajući upućivanje na izdržavanje kazne zatvora.

N1/Foto:Direktno.ba