Home » Red Bull Street Style sezona 2020 počinje 18. maja

Red Bull Street Style sezona 2020 počinje 18. maja

Red Bull Street Style, najpoznatije svjetsko takmičenje u žongliranju nogometnom loptom, ne samo da će nastaviti ove godine, već će biti i otvorenije nego ikad ranije. Najvažniji svjetski događaj u svijetu freestyle nogometa će u 2020. godini biti realizovan u potpunosti online putem.

Pokrenuto 2008. godine, Red Bull Street Style je takmičenje koje kombinuje vrhunsku kreativnost sa nesvakidašnjim vještinama, a najbolje učesnike bira elitni žiri u kojem su do sada bile nogometne legende Roberto Carlos, Gary Neville, Fabio Cannavaro, Edgar Davids, Luís Nani i Pável Pardo.

Nakon više od decenije vremena tokom kojeg su svjetska finala ovog takmičenja održavana pred punim tribinama na pet različitih kontinenata, u 2020. će se Svjetsko prvenstvo freestyle nogometa u potpunosti biti realizovano online.

Bilo ko sa 16 ili više godina može učestvovati slanjem video klipa, a kroz seriju izazova, broj učesnika će se smanjivati sve dok se najbolji muškarci i žene širom svijeta – od vladajućih šampiona do uspjeha gladnih debitanata – ne pojave u online Svjetskom finalu koje će se prenositi uživo.

Jesse Marlet of the Netherlands competes during qualifications for the Red Bull Street Style World Final at Wynwood Marketplace, Miami, USA on November 14, 2019 // Dean Treml/Red Bull Content Pool // AP-22BYMA76H1W12

Učesnici će moći od 18. maja u 12 sati po centralno-evropskom vremenu slati video klipove u trajanju do 30 sekundi u kojima će pokazati svoje vještine žongliranja loptom, a pregledat će ih suci izabrani od Svjetske asocijacije freestyle nogometa (WFFA).

  Mladi bh. košarkaši poraženi od Islanda, ostali bez borbe za A-diviziju

Steve Elias, predsjednik WFFA, otkrio je da ova online sezona Red Bull Street Stylea nije mogla doći u bolje vrijeme.

– Nikada nije bilo takmičenje u slobodnom stilu ovih razmjera koje je online i otvoreno za sve. Vidjet ćemo sve vrhunske zvijezde i otkriti nova lica- rekao je Steve Elias.

Samo 200 najboljih muškaraca i 60 žena će nastaviti takmičenje u sljedećim fazama koje će pokrivati muzikalnost, izvedbu trikova i kreativnost, a nakon svake od njih će se sužavati broj takmičara.

Napokon, 16 muškaraca i 8 žena će se suočiti u fazi broj pet odnosno Svjetskom finalu koje će, uz prijenos uživo širom svijeta, iznjedriti dvoje šampiona za 2020. godinu.

Agnieszka Mnich of Poland competes during the Red Bull Street Style World Final at Wynwood Marketplace, Miami, USA on November 15, 2019 // Dean Treml/Red Bull Content Pool // AP-22BYWWJ8H1W11

Branitelji naslova, Brazilac Ricardo Fabiano Chahini de Araújo, poznatiji kao Ricardinho, i freestyle kraljica Melody Donchet iz Francuske – koja je jedina osoba sa tri naslova osvajača Red Bull Street Style – automatski su se plasirali u četvrtu fazu takmičenja.

– Red Bull Street Style je najbolje takmičenje na svijetu, a takmičarski aspekt samo je dio razloga zašto je to tako. Dobio je i veliku medijsku pažnju, što mi pomaže da podijelim svoju strast prema sportu. Želim pomoći sve većem broju ljudi da upoznaju ovu disciplinu nogometa- rekla je Donchet.