Home » Reis Kavazović u posjeti mađarskom premijeru Orbanu

Reis Kavazović u posjeti mađarskom premijeru Orbanu

Danas je u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban primio u posjetu reisu-l-ulemu Islamske zajednice Huseina ef. Kavazovića sa saradnicima.

Prije susreta sa premijerom reis Kavazović je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske, a sa premijerom Mađarske je razgovarano o položaju muslimana u ovoj evropskoj zemlji te o načinima saradnje i pomoći koju Islamska zajednica u ovom polju može pružiti Mađarskoj, javio je Preporod.

Inače, posjeta reisa Kavazovića uslijedila je nakon zvaničnog poziva kojeg je premijer Orban uputio prošle godine.
Delegacija Islamske zajednice, koju pored reisu-l-uleme čine Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora IZ te Muhamed Fazlović, stručni savjetnik za međureligijske poslove, boravit će u Mađarskoj dva dana i imati susrete sa vjerskim i političkim predstavnicima ove zemlje.

Nakon Budimpešte reis Kavazović će posjetiti Pečuh gdje će na Univerzitetu u Pečuhu održati predavanje, susresti se sa zvaničnicima ovog grada, te klanjati džumu namaz u Hasan-pašinoj džamiji u Peći, a u gradu Šiklošu će se susresti sa predstavnicima bošnjačke dijaspore koji žive u Mađarskoj.

(Faktor.ba; Foto: Preporod)