Home » Rekordan urod voća, problem plasman na tržište

Rekordan urod voća, problem plasman na tržište

Za voćare na području Sanskog Mosta ova godina je izuzetno rodna, a ovih dana privode kraju berbu, te se zbraja rekordan urod gotovo svih vrsta voća.

Vlasnik najvećeg voćnjaka na ovim prostorima Enes Kobašlić kaže kako su vremenske prilike ove godine pogodovale razvoju i vegetaciji voća, što je doprinijelo sadašnjoj situaciji.

“Za razliku od nekih ranijih godina, ove godine nije bilo niskih temperatura u vrijeme cvjetanja voća i odmetanja plodova, što je pogodovalo vegetativnom razvitku. Plodovi svih voćaka su krupni i zdravi”, kaže Kobašlić.

Prema njegovim riječima, voće boljeg kvaliteta biće plasirano na tržište, a ostatak će biti prerađen u sokove i ostale prerađevine.

“Ono što razlikuje naše proizvode od uvoznih su kvalitet i zdravlje plodova. Voće koje se uvozi je, radi dugotrajnosti i otpornosti, obično tretirano s više vrsta hemijskih preparata i slabijeg je kvaliteta od domaćeg. Međutim, ono čemu mi ne možemo parirati su poticaji i cijene proizvoda”, kaže Kobašlić.

Dodaje da je ono što već godinama muči ovdašnje voćare plasman njihovih proizvoda na tržište, jer ne postoji zagarantovan otkup i svi su prinuđeni da se snalaze kako znaju i umiju.

“U prošlosti je bilo pokušaja da se nekako riješi ovaj problem, bili su sastanci s predstavnicima trgovačkih kuća. Međutim, svi oni imaju svoje uhodane lance snabdijevanja i tu jednostavno za nas nema mjesta”, kaže Kobašlić. Dodaje kako se domaće vlasti diskriminatorski odnose prema sektoru voćarstva, jer se za voće koje rađa na stablima ne isplaćuju poticaji kao za druge proizvode u poljoprivrednoj proizvodnji. Ono što je trenutno najveći problem u voćarstvu, ali i uopšte u poljoprivredi, jeste nedostatak radne snage i pored toga što se za rad u voćnjaku plaćaju veoma dobre dnevnice.

Kobašlić u svome voćnjaku, na području sela Fajtovci, petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, posjeduje preko 3.000 stabala jabuke, kruške, šljive, trešnje i drugih vrsta voća, a uzgaja i malinu, aroniju te pitomi kesten.

Izvor: akta.ba