Home » Republika Slovenija ponovo započela sa priznavanjem visokoškolskih diploma stečenih u BiH

Republika Slovenija ponovo započela sa priznavanjem visokoškolskih diploma stečenih u BiH

Ministarstvo za visoko obrazovanje, nauku i inovacije i ENIC-NARIC centar Republike Slovenije informisali su da će Republika Slovenija, od ponedjeljka, 19. juna ove godine, nastaviti sa razmatranjem pojedinačnih zahtjeva za priznavanje diploma visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine, čime je deblokiran proces vrednovanja i priznavanja visokoškolskih diploma stečenih u BiH, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Navedena aktivnost rezultat je intenzivne višemjesečne komunikacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i nadležnih obrazovnih vlasti sa Ministarstvom za visoko obrazovanje, nauku i inovacije Republike Slovenije, s ciljem zaštite stečenih prava osoba koje su visokoškolske diplome stekle u BiH.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH podsjećaju, da je ENIC-NARIC centar Republike Slovenije 24. oktobra 2022. godine obustavio razmatranje pojedinačnih zahtjeva za vrednovanje i priznavanje visokoškolskih diploma stečenih u Bosni i Hercegovini, a zbog, kako je u saopćenju slovenačkog ENIC-NARIC centra navedeno, “nedostajućih, nejasnih i neusklađenih informacija u vezi s akreditacijom visokoškolskih institucija i studijskih programa u Bosni i Hercegovini”.