Home » Rezultati zadovoljavajući, upitna budućnost Čelika

Rezultati zadovoljavajući, upitna budućnost Čelika

Nogometaši Čelika sezonu 2015/16 u Premijer ligi BiH završili su na šestom mjestu s 46 bodova, što je 23 boda manje od prvoplasiranog Zrinjskog, te 15 bodovanja minusa u odnosu na trećeplasirani Široki, koji je izborio kvalifikacije za Evropsku ligu.

Prije početka sezone, tadašnja Uprava kluba na čelu sa Senadom Sarajlićem najavila je pohod ka vrhu tabele, iako je realnost bila sasvim druga. Klub s Bilinog polja od septembra prošle godine je bez rukovodstva, crno-crveni su ostali bez predsjednika, uprave, te i trenera nakon 14.kola i pobjede nad Veležom, Bilino polje je napustio Boris Pavić, a njega je zamijenio njegov prvi pomoćnik Elvedin Beganović. Upravo je bivši trener Zeničana vratio svu “odbjeglu” djevu Čelika ponovo u matični klub, što se potvrdio kao odličnim potezom još sezonu prije, a da crno-crvenima malo fali pokazalo se u prošloj sezoni, kada su bili veoma težak protivnik svakoj ekipi.

Za visok plasman kluba potrebno je imati najmanje 20-tak kvalitetnih nogometaša, ali Čelik je sezonu završio s 14-15 istih igrača, koji su iznijeli teret igranje u Premijer ligi i Kupu BiH. Poznato je da crno-crveni zbog velikih dugova ne mogu u klub dovoditi igrače iz drugih zemalja, tako da su skučeni kada je u pitanju i angažovanje igrača. Od igrača koji su došli na početku sezone, te u zimskom prelaznom roku, jedino su zadovoljili Benjamin Čolić, koji je na zimu napustio klub, Aldin Džidić, koji se zimus vratio iz Kazahstana, te donekle i desni bočni Goran Popović, koji je imao pristojnu minutažu. Ostale prinove Oglečevac, Radovanović, Bučan, Huseinspahić, Imamović, Ajan i Jevtić nisu opravdali svoj dolazak u Zenicu.

Zeničani su u 30 kola ostvarili 12 pobjeda, 10 remija i osam poraza uz pozitivnu gol razliku 35:28. kada su u pitanju utakmice na Bilinom polju, Čelik je uz ekipu Zrinjskog osvojio najviše bodova na domaćem terenu, te su uz klub iz Mostara jedina ekipa, koja ove sezone nije doživjela poraz na svome terenu. Čelik je u Zenici od 15 utakmica zabilježio 11 pobjeda i četiri remija uz gol razliku 24:7. U gostima su izabranici Elvedina Beganovića imali učinak od jedne pobjede, šest remija i osam poraza uz gol razliku 11:21.

Kada su u pitanju nastupi igrača, samo 15 nogometaša na stupilo je u više od 10 utakmica ove sezone. Rekorderi s po 27 nastupa su Adi Adilović, Mahir Karić i Jovo Kojić, dok su Dženan Bureković i Haris Hećo upisali po 26 nastupa. Elvedin Beganović preuzeo je kormilo Čelika od Borisa Pavića nakon pobjede Čelika nad Veležom, te je u 16 utakmica imao učinak od šest pobjeda, šest remija i četiri poraza.

Kada su u pitanju najbolji i najučinkovitiji igrači kluba u prošloj sezoni:

-Mahir Karić 27 utakmica, devet golova i osam asistencija,

-Anel Dedić 24 utakmice, šest golova i pet asistencija,

-Vernes Selimović 20 utakmica, četiri gola i četiri asistencije,

-Marin Popović 26 utakmica, tri gola i četiri asistencije,

-Semir Bajraktarević 26 utakmica, tri gola i dvije asistencije,

-Fenan Salčinović 18 utakmica, dva gola i dvije asistencije.

Kada se uzme u obzir kakva je situacija u i oko kluba već duže vrijeme, da su u posljednjoj polusezoni kasnile hranarine i stanarine igračima, a o ostalim problemima da nepričamo onda se može zaključiti da su igrači Čelika napravili zadovoljavajući uspjeh. Nikad u zadnjih 10-tak godina na okupu nije bilo više domaćih igrača, uz minimalna ulaganja u ekipu. Još jednom se pokazalo da je osnova za uspjeh i dobre rezultate Čelika, domaći kadar uz kvalitetne igrače sa strane, odnosno iz drugih klubova. Čelik je u drugoj polusezoni u većini utakmica od 11 igrača skoro uvijek imao najmanje devet koji su karijeru počeli u Čeliku, što dovoljno govori koliko je domaćim igračima bitan crno-crveni dres. Naravno tu su i kvalitetni igrači poput Kojića, Kazazića, Bajraktarevića, Selimovića i Pezera, koji su dali svoj doprinos u ovoj, ali i prošloj sezoni.

Čelik je na velikoj raskrsnici, a kako se trenutno dešavaju stvari u i oko kluba, te uzimajući u obzir trenutnu situaciju u gradu, onda je jasno da je upitna budućnost ponosa svih Zeničana. Milionski dugovi, blokirani računi, klub bez rukovodstva, sportskog direktora i još mnogih stvari u sljedećoj sezoni biće jedan od glavnih kandidata za ispadanje, jer bi Bilino polje mogli napustiti svi bitni igrači iz prošle sezone. Naravno njima je prioritet ostanak u Zenici, ali ako će im neko garantovati ono što se dogovore, međutim bliža je opcija da će Karić, Džidić, Dedić, Kojić,Bajraktarević, Popović, Bureković i ostali, tražiti neku drugu sredinu, gdje će biti cijenjeni i plaćeni za ono što pokazuju na terenu.

Čelik je posljednje dvije sezone bez podrške navijača, a svi dobro znamo da se nogomet igra zbog publike, tako da se nešto hitno mora riješiti u narednom periodu, ako se misli spasiti gigant s Bilinog polja ili će doći do onog najgoreg, što sigurno niko u Zenici, ali i Bosni i Hercegovini sigurno ne želi..

Sportsport