Home » Riba je višestruko korisna za ljude, uvijek svježu možete pojesti u oazi nadomak Sarajeva – “Topliku”

Riba je višestruko korisna za ljude, uvijek svježu možete pojesti u oazi nadomak Sarajeva – “Topliku”

Riba je višestruko korisna za ljudski organizam. Osobe koje redovno konzumiraju ribu mogu smanjiti rizik od moždanog udara, depresije i mnogih hroničnih degenerativnih bolesti. Ne samo što sadrži višestruko nezasićene masnoće, dragocjene saveznike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, borbu protiv stresa i poboljšanje koncentracije, riba predstavlja i bogat izvor mineralnih soli.

Sve vrste ribe sadrže vitamine B1, B2, B6 i B12, dragocjene za pravilan rad živčanog sistema. Riba je bogata i kalcijem, no on je uglavnom koncentriran u ljuskama.

Ukoliko preferirate zdravu ishranu, a volite ribu i ugodan i prirodan ambijent, te želite pobjeći od gradske vreve i svakodnevnice, vrhunske riblje specijalitete i odmor pronaći ćete u mirnoj oazi nadomak Sarajeva- „Topliku“, restoranu sa dugogodišnjom tradicijom. On je 2009. godine nagrađen prestižnom nagradom “zlatna kruna” za restoran sa najboljim vlastitim uzgojem ribe na prostoru cijele BiH.

“Toplik” je već dugi niz godina okupljalište najpoznatijih muzičkih, te imena iz kulture i sporta iz BiH, ali i iz regiona. Redovni gosti su i visoki politički zvaničnici, ali i brojne strane diplomate. „Toplik“ je mjesto dobre hrane i energije.

Goran Bregović je redovan gost u “Topliku” i veliki je ljubitelj domaćeg ajvara

– Priča o „Topliku“ počela je 1997. godine. U neposrednoj blizini ribnjaka nalazi se izvor čiste i pitke vode zahvaljujući kojem je ideja o ”Topliku” i nastala. Radi se o vrlo kvalitetnoj vodi sa konstantom u količini, kvalitetu i temperaturi tokom cijele godine, što ima direktan uticaj na kvalitet ribe koja u njoj živi. Prirodno okruženje, domaća hrana i prijatan ambijent čine ovo mjesto idealnim za odmor i opuštanje. Ribnjak je malog kapaciteta, ali su u njemu zastupljene sve faze proizvodnog procesa, od proizvodnje mlađi do konzumne ribe. U ribnjaku, kao i na trpezi, mogu se naći tri vrste pastrmke: kalifornijska, potočna zlatoovčica i naša potočna pastrmka. Radili smo polako ali sigurno, zavisno od finansijske situacije, tako da je 2002. godine izgrađena natkrivena koliba sa četiri stola. Tada počinju i naša prva iskustva sa ugostiteljskim uslugama, na početku stidljivo, sada već ozbiljnije. Mala koliba sa četiri stola pretvorila se u eminentan restoran sa preko 35 stolova i vrhunskom ponudom – kaže Stefan Jovančić, koji je nastavio porodičnu tradiciju i trenutno je zadužen za vođenje restorana.

Kako ističe, veliki dio ukupne ponude ribe dolazi iz vlastite proizvodnje.

Visoki predstavnik EU na degustaciji vina i domaćih specijaliteta

– Cilj nam je bio da ponudimo ono što u vremenu brzog življenja sve više zaboravljamo – zdravu domaću hranu i domaćinski i topao ambijent, a to je ono čime se ova zemlja uvijek ponosila. Ono što je karakteristično za ’Toplik’ je ponuda sezonske hrane. Ne možete da zamislite radost naših gostiju kada uz glavno jelo dobiju pravi domaći ajvar ili lukmiru sa svježim mladim lukom iz bašte. Istovremeno spajamo tradicionalno i svjetsko, tako da na našoj trpezi možete naći domaću cicvaru, ali i vrhunski biftek; možete se opustiti uz zvuke bluesa, ali i zapjevati uz izvornu narodnu muziku, a sve to uz vrhunska vina, od kojih bih izdvojio vina podruma Vukoje. Ljeti ćete pronaći ugodan hlad uz žuborenje potoka, a zimi možete da uživate uz prijatno pucketanje vatre iz ognjišta. “Toplik” je proces koji traje i nadamo se da će nam gosti svojim sugestijama i kritikama pomoći da ovo mjesto učinimo još prijatnijim i boljim – kaže Jovančić.