Home » Riješite se neugodnih mirisa iz obuće uz pomoć jednostavnih trikova

Riješite se neugodnih mirisa iz obuće uz pomoć jednostavnih trikova

Svakodnevno nošenje određene obuće može prouzrokovati neugodne mirise. To se naručito događa u proljeće i ljeto, kada se noge više znoje.

No, postoje jednostavni i ekonomični načini kako se da riješite neugodnih mirisa iz obuće bez puno muke.

Uklonite mirise iz obuće sodom bikarbonom

Soda bikarbona je fantastičan prirodni dezodorans i svestrano sredstvo za čišćenje. Za ovaj način čišćenja osim sode bikarbone bit će vam potreban i jedan filter za kafu ili papirnati ubrus. Stavite nekoliko kašika sode bikarbone u filter ili ubrus i svežite u čvor kako se ne bi prosulo. Soda će preko noći upiti mirise i vlagu.

Isprobajte eterična ulja

Eterična ulja s mirisom limuna ili narandže pomažu neutralizirati neugodne mirise iz vaše obuć, a pritom ih osvježavaju novim mirisom. Natopite malo vate za svaku cipleu i ostavite preko noći kako bi djelovale.

Koristite obični sapun

Obični komad sapuna također pomaže u neutralisanju neugodnih mirisa. Sve što je potrebno jeste da stavite po komad sapun u svaku cipelu i ostavite oko 12 sati da djeluje. Kada se mirisi neutrališu, pažljivo izbacite mrvice sapuna koje su ostale u obući.

Ostavite obuću na suhom mjestu

Ovaj način je više kao prevencija od mogućih neugodnih mirisa. Ukoliko je vaša obuća suha nu njoj se neće stvarati neugodni mirisi od znoja i vlage. Najbolji način da ih održavate suhim jeste da ih ostavite na svjetlosti nekoliko sati prije nego što ih spremite u ormar.