Home » Rođen je u Austriji, fudbalski je biser, a dileme nema – bira dres BiH!

Rođen je u Austriji, fudbalski je biser, a dileme nema – bira dres BiH!

U zeničkom Trening centru Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine od 26. do 29. jula održan je ljetni kamp za U-17 reprezentativce Bosne i Hercegovine. Selektor Nermin Šabić provjeravao je kadete iz domaćeg prvenstva, kao i njihove vršnjake iz dijaspore koji su svojim nastupima skrenuli pažnju stručnog štaba U-17 reprezentacije BiH.

Da BiH ima svijetlu nogometnu budućnost potvrđuju ovaj i slični kampovi na kojima se pojave istinski nogometni biseri željni dokazivanja u najdražem dresu.

Edin Botić jedan je od tih bisera koji je svojim odličnim nastupima u Austriji skrenuo pažnju selektora Šabića.

Svoj talenat, požrtvovanost i profesionalan odnos Edin je pokazao na navedenom okupljanju BH kadeta u Zenici.

Rođen je austrijskom gradu Wels, gdje je kao 4-godišnjak počeo sa prvim treninzima u WSC Hertha Wels. Edinova mama je rođena u Njemačkoj, ali su njeni roditelji porijeklom iz Zenice, dok je Edinov otac porijeklom iz Kotor Varoša.

  Nezavidna i neizvjesna budućnost zeničkog OKK Čelik

Sedam godina je nosio dres Herthe iz Welsa nakon čega je dobio poziv SV Ried-a, gdje i danas nastupa. Igra na poziciji zadnjeg veznog, a često i na poziciji stopera.

Ono što ohrabruje jeste činjenica da Edin, kao i mnogi drugi igrači rođeni izvan BiH, nemaju dilemu koji nacionalni dres odabrati, a na onima koji vode brigu o mladim igračima izvan granica BiH je odgovornost da prate njihove nastupe i pravovremeno reaguju radi njihovog pravovremenog angažmana u reprezentaciji BiH.

Izvor: sportske.ba