Home » Roma i Sevilla se večeras sastaju u finalu Lige Evrope: Tahirović želi postati prvi bh. igrač sa trofejem

Roma i Sevilla se večeras sastaju u finalu Lige Evrope: Tahirović želi postati prvi bh. igrač sa trofejem

Veeras ćemo saznati i ime osvajača prvog evropskog trofeja za ovu sezonu. U finalu drugog po jačini UEFA-inog takmičenja, Ligi Evvrope, snage će odmjeriti Roma i Sevilla.

Oba tima imaju razlog za optimizam, vode se tradicijom, ali nečija će nakon ove utakmice biti srušena.

Naime, Jose Mourinho je do sada svoje timove predvodio na pet finalnih mečeva u Evropu (dva Lige prva, te jedno Lige Evrope, Kupa UEFA i Lige Konferencija). U svakom od tih mečeva je osvojio trofej.

S druge strane Sevilla je apsolutni rekorder u ovom takmičenju. Osvojili su šest titula, a da bude još interesantnije: Tim iz Andaluzije nikada nije izgubio meč finala Lige Evrope!

Ipak, Mourinho smatra da historija ne igra veliku ulogu:

“Ja kažem, historija ne igra, moj kolega misli drugačije. On misli da je Sevilla favorit jer historija to govori i ja to poštujem. Za njih je igranje finala Lige Evrope skoro normalna pojava, za nas je specijalan događaj. Za njihove navijače je putovanje na finala skoro isto kao i mečevi u Primeri, za naše je, historijski. Sevilla ima 25 odličnih igrača, mnogo opcija, ali oni ne poznaju moje momke i ne poznaju moj tim. A, on umije da pobeđuje”, rekao je Mourinho.

Biće ovo prilika i za našeg Benjamina Tahirovića da sa Romom postane prvi igrač iz Bosne i Hercegovine koji je ikada osvojio ovo takmičenje.

Elvir Rahimić ga je sa svojim CSKA svojevremeno osvojio u sezoni 2004./2005., no tada je ovo takmičenje nosilo naziv Kup UEFA.

Iz tabora Seville su također oprezni pred ovaj duel. Ivan Rakitić je rekao da sve ono što su do sada uradili u ovom takmičenju ostavljaju po strani i da će učiniti sve da dođu i do sedmog trofeja drugog po jačini UEFA-inog takmičenja.

Finale Lige Evrope između Seville i Rome igra se večeras od 21 sat na Puskás Aréni u Budimpešti, a meć će suditi engleski arbitar Anthoni Taylor.