Home » Ruse koji su kopali tlo kod Černobila čeka brza smrt? Telegraph: Jedan je već umro

Ruse koji su kopali tlo kod Černobila čeka brza smrt? Telegraph: Jedan je već umro

Ruski vojnici koji su zauzeli Černobil i kopali rovove kod nuklearne elektrane raširili su radioaktivni materijal po čitavom postrojenju, a jedan je vojnik golim rukama nosio izvor radijacije, piše britanski Telegraph.

Ukrajinci su rekli da ruski vojnici imaju još najviše godinu dana života. Jedan vojnik već je preminuo, prenijeli su drugi britanski mediji.

“To je teška sudbina i okrutan kraj za ruske vojnike koje ubijaju vlastiti zapovjednici”, objavila je ukrajinska vojska na Twitteru.

Podsjetimo, ukrajinski zvaničnici potvrdili su da su ruski vojnici kopali rovove u izuzetno radioaktivnom tlu u takozvanoj zoni isključenja kod nuklearke Černobil, poprišta najveće nuklearne katastrofe u historiji.

Ruske snage osvojile su nuklearku Černobil u prvim danima rata te su se iz tog područja povukle 31. ožujka u sklopu velikog povlačenja snaga sjeverno od Kijeva.

Eveg Kramarenko, ravnatelj ukrajinske državne agencije za upravljanje zonom isključenja, poslao je američkim novinarima fotografije za koje je rekao da pokazuju rovove iskopane na tom području.

Ukrajinska vojska je pak objavila snimke dronom koje navodno prikazuju kopanje rovova u takozvanoj Crvenoj šumi, najviše kontaminiranom području zone isključenja.

Izvor: raport.ba