Home » Ruska vojska uništila 20 dronova upućenih prema Krimu

Ruska vojska uništila 20 dronova upućenih prema Krimu

Ruske snage uništile su 20 ukrajinskih dronova upućenih prema poluotoku Krim u subotu ujutru, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

U pokušaju napada nije bilo žrtava i štete, saopćilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Navodi se da je 14 dronova uništeno sistemima protivzračne odbrane, a šest onesposobljeno elektronskim ratovanjem.

Reuters nije mogao provjeriti izvještaj iz nezavisnih izvora.

Nije bilo odmah jasno šta je meta napada na poluotok koji je anektirala Rusija.

Sergej Krjučkov, savjetnik guvernera Krima koga je postavila Rusija, izjavio je ranije da su sistemi protuzračne odbrane angažovani na odvraćanju zračnih napada u raznim dijelovima poluotoka.

Zvaničnici Krima saopćili su na Telegram kanalu da je saobraćaj na Krimskom mostu, koji povezuje crnomorski poluotok s ruskom regijom Krasnodar, obustavljen na oko dva sata.

Napadi dronovima na teritorije pod ruskom kontrolom u Ukrajini i duboko u Rusiji pojačani su otkako je bespilotna letjelica uništena iznad Kremlja početkom maja.

Ukrajina skoro nikada javno ne preuzima odgovornost za napade, ali je saopćila da je uništavanje ruske vojne infrastrukture ključno za njenu kontraofanzivu.

Rusija je anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine, osam godina prije nego što je predsjednik Vladimir Putin naredio punu invaziju na susjednu državu u februaru prošle godine.