Home » Ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, oglasio se i MORH: “Upoznati smo”

Ruski ratni brodovi ušli u Jadransko more, oglasio se i MORH: “Upoznati smo”

Prije tri sedmice, brodovi ruske mornarice pokušali su blokirati izlaz američkog nosača aviona Harry Truman iz Jadranskog mora, otkrio je u intervjuu za rimsku La Repubblicu admiral Giuseppe Cavo Dragone, načelnik talijanskog Vrhovnog stožera odbrane.

On je rekao da su ruski ratni brodovi stigli duž talijanske obale sve do Ancone.

Prema rekonstrukciji talijanskog dnevnika, 22. jula ruski brodovi blokirali su ulazno-izlaznu rutu iz Jadranskog mora kako bi pokušali spriječiti kretanje američkog nosača aviona. Ovo je dovelo do ogromnog rasta napetosti i niza manevara NATO-a i ruskih brodova na tom području.

La Repubblica u svojoj rekonstrukciji događaja piše da su na ruske poteze u Jadranu odmah reagirali NATO-ovi zapovjednici koji su željeli pokazati da se neće odreći kontrole nad prolazom iz Jonskog u Jadransko more.

Krajem jula, ruska krstarica Varyag bila je manje od 100 kilometara udaljena od američke krstarice Forrest Sherman, pišu.

Ovi brodovi su se nalazili na stranama rta Santa Maria di Leuca, ruski brod na jadranskoj strani i američki na jonskoj. Nešto dalje na jugu se nalazio nosač aviona Harry Truman sa svojom američkom pratnjom.

Trumanu su se pridružili NATO-ovi brodovi iz Turske, Grčke, Italije, Španije i SAD-a i 25. jula formirali kvadrat oko nosača aviona, piše talijanski dnevnik.

Dodaju da je i 31. jula Global Hawk, jedan od najvećih američkih špijunskih aviona, satima patrolirao iznad Jonskog mora.

Index je poslao upit MORH-u o tome je li upoznat s aktivnostima ruskih i NATO-ovih brodova na Jadranu. Evo što kažu:

“Hrvatska kontinuirano prati i nadzire situaciju i u kontaktu je sa saveznicima i partnerima. Preko Mornaričkog operativnog središta Hrvatska ratna mornarica prati situaciju na Jadranskom moru, poglavito u zoni svoje odgovornosti. To se prije svega odnosi na plovidbu brodova stranih ratnih mornarica.

Temeljem navedenog, Zapovjedništvo HRM-a upoznato je s nazočnošću, to jest, plovidbom brodova Ruske federacije Jadranskim morem.

S obzirom na to da nije uočen ulazak brodova u teritorijalno more Republike Hrvatske, nije bilo ni razloga za reagiranja”, rekli su iz MORH-a za Index.

Izvor: radiosarajevo.ba