Home » Sa tuzlanskog aerodroma 1. juna polijeće prvi avion s mesom za Tursku

Sa tuzlanskog aerodroma 1. juna polijeće prvi avion s mesom za Tursku

Prvi avion sa namirnicama animalnog porijekla sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Tursku bi trebao poletjeti 1. juna ove godine, čime će zvanično biti uspostavljen kargo saobraćaj sa ovog aerodroma.

Interesovanje za izvoz namirnica životinjskog porijekla iz Tuzlanskog kantona već postoji, a ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić za Klix.ba kaže da će uspostava kargo saobraćaja biti od velikog značaja za privredu ovog kraja, ali i države u cijelosti.

Naime, uvođenjem kargo saobraćaja, pored širenja tržišta, doći će i do vremenski brže realizacije transporta mesa. Time će se značajno smanjiti troškovi, a povećati dobit privrednika prije svega sa područja najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Inače, Republika Turska i BiH prije dvije godine potpisale su sporazum o bescarinskom izvozu mesa. Međutim, malverzacije u koje su bile umiješane određene bh. kompanije angažirane na izvozu mesa, odnosno zloupotrebu u vezi s bescarinskim izvozom mesa u Tursku, ozbiljno su proteklih mjeseci uzdrmale stabilnost ovog sporazuma.

Kao što je već i poznato, pojedine bh. kompanije meso su uvozile iz drugih zemalja, a potom ga izvozile u Tursku kao domaći proizvod.

Koliko je ozbiljan problem govori i činjenica da su se u cijeli slučaj uključili i Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

“Nama je pružena šansa da prema Turskoj izvozimo meso bescarinskim putem i više ne smijemo dozvoliti da promašimo u nečemu. U sporazumu koji je jedan vid podrške Turske prema našoj zemlji jasno je definisano da se mogu izvoziti samo domaći bh. proizvodi”,naglašava ministar Gluhić.

Vođeni posljedicama koje je izvao problem od prije nekoliko mjeseci, ministar Gluhić upozorava da će svi nadležni organi uvesti rigorozne mjere kontrole.

“Ovu šansu koju nam je pružila Republika Turska niti u jednom trenutku više ne smijemo dovesti u pitanje, s obzirom da smo na prvom testu gotovo pa pali. Svi organi koji će pratiti rad, počevši od Vijeća ministara BiH, preko resornih

ministarstava, pa do veterinarskih i inspekcijskih organa, bit će ne 100, nego 110 posto uključeni u ovaj proces”, potcrtava Gluhić.

Međunarodni aerodrom Tuzla osigurao je i posebnu platformu putem koje će se vršiti kargo operacije.

Teretni saobraćaj razdvojen je od putničkog, a ministar Gluhić ističe da će u narednim danima menadžment aerodroma stvoriti sve tehničke preduslove kako bi avion 1. juna uspješno mogao poletjeti prema Turskoj.

“Vlada TK na čelu sa premijerom Begom Gutićem u proteklom periodu uložila je velike napore kako bi aerodrom dobio ono što sada ima. U ovom trenutku imamo povećanje putničkog saobraćaja, a nakon što ga popunimo prevozom namirnica animalnog porijekla, dobit ćemo aerodrom koji će biti tijesan te ćemo u narednom periodu morati razmišljati o proširenju i njegovoj modernizaciji, što će zasigurno naići na veliku podršku Kantonalne vlade”, zaključuje Gluhić.

Izvoz mesa iz naše zemlje u Tursku je 2015. u odnosu na godinu ranije povećan za više od 15 puta, i to sa 5,6 na 86,5 miliona KM.

Prošle godine posebno uspješan je bio kargo prevoz sa aerodroma u Sarajevu i Banjoj Luci, a sa kojh su u Tursku otpremljene hiljade tona mesa.

Klix