Home » SAD, Poljska i Mađarska nalaze se na listi ‘demokratija koje nazaduju’

SAD, Poljska i Mađarska nalaze se na listi ‘demokratija koje nazaduju’

Mnoge demokratske vlade nazaduju, dok autokratski režimi postaju “još drskiji u represiji”, navodi se u godišnjem izvještaju Međunarodnog instituta za demokratiju i izbornu pomoć (International IDEA).

U izvještaju, objavljenom u ponedjeljak, utvrđeno je da se broj nazadujućih demokratija udvostručio u protekloj deceniji, a posebno se spominje situacija u Sjedinjenim Državama, kao i zemljama Evropske unije poput Mađarske, Poljske i Slovenije.

Švedski istraživački centar upozorio je da se SAD i neke istočne članice EU suočavaju s padom građanskih sloboda i drugih sloboda. U isto vrijeme, u Aziji, prvenstveno autoritarni režim u Kini baca sve veću sjenku na ostatak svijeta.

– Pandemija je proširila već postojeći jaz između demokratija s visokim performansama u zapadnoj Evropi i onih slabijih u centralnoj i istočnoj Evropi – rekao je Sam Van Der Staak, šef Međunarodnog Instituta IDEA za Evropu.

  Objavljena prva zimska prognoza za Evropu

On navodi da će ta podjela i dalje predstavljati izazov za jedinstvo Evrope, budući da se kontinent također suočava s većim vanjskim pritiskom nedemokratskih supersila.

– Ali njena povećana demokratska izolacija također predstavlja mogućnosti za veću integraciju i saradnju, jer je Evropa primorana da vrijednost demokracije vrednuje kao jezgro svoje temeljna snage – navodi Van Der Staak.