Home » SAD uvode nove sankcije Rusiji

SAD uvode nove sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države u petak su najavile sankcije za više od 300 ruskih pojedinaca i kompanija dok su se čelnici Grupe sedam sastali u Japanu, s ciljem kažnjavanja Rusije za njenu invaziju na Ukrajinu i intenziviranja jedne od najoštrijih sankcija ikada provedenih.

Ovaj potez, koji je usmjeren na izbjegavanje sankcija Rusiji, buduće prihode od energije i vojno-industrijske lance opskrbe, označava najnovije sankcije i izvozne kontrole usmjerene na Moskvu, koje su već pogodile hiljade subjekata i Rusiji nametnule oštra ograničenja.

– Današnje akcije dodatno će pooštriti pritisak na mogućnosti i sposobnost ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovoj barbarskoj invaziji i unaprijedit će naše globalne napore da presječemo ruske pokušaje izbjegavanja sankcija – izjavila je ministrica finansija SAD-a Janet Yellen, prenosi Reuters.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da se bivši američki predsjednik Barack Obama nalazi među 500 američkih državljana kojima će biti zabranjen pristup kao odgovor na posljednju rundu američkih sankcija.

Ministarstvo je također saopćilo da je Rusija odbila posljednji američki zahtjev za konzularnim pristupom pritvorenom novinaru Evanu Gershkovichu, koji se suočava s optužbama za špijunažu.