Home » Sadik Kan dolazi u julu u Srebrenicu

Sadik Kan dolazi u julu u Srebrenicu

Novoizabrani gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan), koji je jučer zvanično otpočeo svoj rad na ovoj funkciji, izrazio je želju i načelno potvrdio svoj dolazak na obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici, saznaje „Dnevni avaz“!

Kan je član Laburističke stranke i njen predstavnik u britanskom Domu komuna, a obavljao je i ministarske pozicije, i to za zajednice i saobraćaj. Porijeklom je Pakistanac, a za sebe kaže da je „musliman, Britanac i Evropljanin“.

Bio ministar

Kako saznajemo, Kan je već održao nekoliko sastanaka s raznim delegacijama iz EU, kao i predstavnicima Evropskog parlamenta. Upravo na jednom takvom sastanku, Kanu je preporučeno da posjeti Srebrenicu na dan obilježavanja 21 godine od najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, što je on prihvatio s velikim poštovanjem.

Kan je prvi musliman koji je postao gradonačelnik prijestonice Velike Britanije, ali i neke druge zapadnoevropske metropole. Upravo zbog toga Kan je trenutno jedna od najtraženijh medijskih ličnosti u Evropi, a već tokom svog prvog radnog dana oduševio je stanovnike glavnog grada, dolazeći na posao gradskim prijevozom.

Nakon održanih izbora tokom ceremonije imenovanja, koja je upriličena u katedrali Sautvark, najavio je da neće biti muslimanski gradonačelnik, već da će raditi u interesu svih te da će raditi na tome da svi u Londonu imaju iste šanse i mogućnosti kao što ih je on imao.

– Odlučan sam u namjeri da predvodim najtransparentniju, najangažiraniju i najpristupačniju administraciju koju je London vidio i da predstavljam svaku zajednicu i svaki dio našeg grada, kao gradonačelnik svih Londonaca – poručio je Kan na ceremoniji.

Dobar znak

Ipak, upravo najveća očekivanja od Kana imaju muslimani, koji čine znatan dio populacije Londona. Glavni imam bošnjačke Islamske zajednice u Londonu Fahrudin ef. Hamidović kazao je za „Avaz“ da je dobra stvar što je Kan pobijedio na izborima, s obzirom na to da on, kao član Laburističke stranke, ima bolje i otvorenije stavove prema muslimanima i manjinama.

– Za sve ljude to će biti bolje. Mi muslimani nismo ni do sada imali nekih velikih problema, jer ta stranka je otvorenija prema nama i više pažnje nam pridaje. I mislim da je ovo dobar znak za nas. On se dobro predstavio u kampanji, tako da su ga svi građani birali – kaže ef. Hamidović.

On ističe da će izbor Kana pomoći i u smislu da se razbiju pojedini stereotipi prema muslimanskom narodu koji živi u većinski kršćanskoj zemlji u smislu da se prestane povezivati terorizam s islamom.

– Ja mislim da će to globalno biti dobro za sve muslimane ne samo u Londonu – naveo je glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Velikoj Britaniji.

Protivnik ga optuživao za širenje ekstremizma

Glavni oponent Kanu na izborima za prvog čovjeka Londona bio je član Konzervativne stranke, multimilioner Zek Godlsmit (Zac Goldsmith). Predizborna kampanja bila je prilično žestoka, a Goldsmit je na njoj optuživao Kana da on otvara prostora za islamske ekstremist te ga nazivao opasnim čovjekom. Ipak, karta islamofobije na koju je Goldsmit očigledno igrao nije urodila plodom, pa je Kan tako dobio 57 posto glasova, odnosno 1.310.143 glasa, dok je Goldsmit dobio 994.614 glasova.

Avaz