Home » Saopštenje: NK Čelik u vezi slučaja Korjenić

Saopštenje: NK Čelik u vezi slučaja Korjenić

Nakon iznešenih tvrdnji novinara Jasenka Korjenića 5. aprila 2017. god. na regionalnoj televiziji N1 na račun Nogometnog kluba Čelik iz Zenice u kojima je klub optužen za pokušaj “kupovine” prvenstvene utakmice sa FK Mladost Doboj Kakanj, ovim putem prema javnosti, ali i gosp. Korjeniću iznosimo zvanični stav kluba.

Rukovodstvo Nogometnog kluba Čelik iz Zenice nije i neće učestvovati u bilo kakvim nečasnim radnjama koje pogađaju sport. Kao što je poznato cijeloj bosansko-hercegovačkoj javnosti, u Čeliku se rodila jedna nova priča koja je svojim angažmanom i iskrenošću obišla cijeli svijet, a Nogometni klub Čelik je kao jedini profesionalni članski klub u ovom dijelu Evrope u potpunosti posvećen principima pravednosti, transparetnosti i jednog časnijeg djelovanja u sportu tako da nećemo ostati ravnodušni na neistinite tvrdnje koje pokušavaju okaljati tu činjenicu pred cijelim regionalnim auditorijem koji je dobro upoznat s tim šta se i kako se sada radi u Čeliku.

Apsurdno je klub koji se u potpunosti posvetio saniranju lošeg stanja i radnji iz prošlosti optužiti za nečasne radnje, a s druge strane imati “saznanja” kao novinar i zaljubljenik sporta, a ne prijaviti ih nadležnim istražnim organima. Također, upravo je Nogometni klub Čelik nedavno javno upozorio javnost da ne želi učestvovati u bilo kakvim dogovorima ili “tapšanjima” koje navodno drugi pokušavaju progurati pa čak i po cijenu vlastitog rezultatskog neuspjeha – klub je veći od toga i želi se mjeriti isključivo sportskim rezultatom. Ovim putem savjetovali bismo gospodina Korjenića da se ime i renome, kako onaj novinarski, a tako i kluba čiji status pokušava promovirati simpatičnim dokumentarcima, grade strpljivim i napornim radom, njegovanjem vlastitog naslijeđa i promocijom stvarnih vrijednosti, a ne jeftinim i instant-potezima namijenjenim za mase i brzu slavu.

Vjerujemo da je gosp. Korjenić istupao u svoje ime, a nikako u ime FK Mladost Doboj – Kakanj i njegovog rukovodstva od kojeg također očekujemo javnu reakciju kada je već gosp. Mensur Mušija prozvan kao navodni izvor informacija. To su principi na kojima djeluje Nogometni klub Čelik – bez tajni, ponosan na ono šta predstavlja. Pa čak i ako se desi rezultatski neuspjeh, Čelik ostaje zauvijek i neće više biti u opasnosti da nestane sa scene kao drugi klubovi koji i egzistiraju samo zarad aktuelnog rezultata.

Rukovodstvo Nogometnog kluba Čelik ovim putem javno poziva novinara Jasenka Korjenića da u roku od 24 h na nekoj od regionalnih televizija koja ima jednaku gledanost, kao i ona na kojoj je nanio štetu našem klubu učini jednu od dvije naredne stvari:

a) javno i uz predočenje dokaza imenuje zvaničnika Nogometnog kluba Čelik koji je navodno pokušao dogovoriti kupovinu utakmice sa FK Mladost Doboj-Kakanj navodeći o kojoj utakmici se i radi i istovremeno tu informaciju prijavi nadležnom tužilaštvu te Nogometnom/fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine ili
b) povuče svoju prethodnu izjavu i uputi javno izvinjenje Nogometnom klubu Čelik i njegovim navijačima za iznešene tvrdnje kao i pismeno izvinjenje klubu koje će dostaviti lično ili poštom u prostorije kluba.

U slučaju da gosp. Korjenić u roku od 24 h od objavljivanja i dostave ovog očitovanja Nogometnog kluba Čelik ne učini jednu od prethodno navedenih stvari, suočit će se sa sljedećim sankcijama:

1) klupska press-služba će doživotno suspendovati gosp. Korjenića za izdavanje press-akreditacije na svim utakmicama u organizaciji NK Čelik i

2) klupska pravna služba će pokrenuti sudski postupak naknade štete pred nadležnim sudom za klevetu i narušavanje imena i ugleda kluba koja direktno limitira njegovu mogućnost da privuče nove sponzore u iznosu procijenjenom od klupske marketing-službe.

Ukoliko gosp. Korjenić prizna svoju grešku i na odgovarajući način sanira svoju klevetničku izjavu na predloženi način, bit će suspendovan na “samo” 2 godine jer smatramo da je gubitak kredibiliteta i povreda osnovnih etičkih principa sasvim dovoljna kazna za takvo postupanje koja će ga pratiti kroz ostatak karijere.

Gospodine Korjeniću, NK Čelik gradi svoje ime i renome decenijama i nastavit će to da radi u svim narednim generacijama, uključujući i Vaš grad – isti vrlo rado posjetimo pri čemu sa FK Rudar Kakanj imamo višedecenijsku saradnju. Svakako mislimo da će to biti slučaj i sa FK Mladost Doboj-Kakanj kada isti zaživi u kapacitetu kojem stremi na čemu mu Nogometni klub Čelik stoji na raspolaganju kao iskusniji u tom procesu. Preporučujemo Vam da svoje ime gradite na isti način, ali ne na štetu našeg kluba ili u korist Vašeg s kojim se asocirate. Naše ime nije stečeno preko noći, tako da ni drugima nećemo dozvoliti da ga pokušaju ukaljati takvim tvrdnjama. Ukoliko ste donedavno pratili “roštiljade” na stadionu onda i ostanite dosljedni takvim reportažama, a ozbiljne organizacijske sisteme poput našeg prepustite kolegama koje dijele naše vrijednosti – profesionalizam, čvrstinu stava i viziju boljeg i čišćeg sporta bez “zavrzlama” i zamuckivanja kada tvrdnje treba potkrijepiti dokazima.

Čelik će se izboriti za svoj status na terenu čisto i pošteno – Čelik zauvijek!

PRESS NK ČELIK