Home » Sarajevo Coffee fest: Sutra Franck barističko takmičenje

Sarajevo Coffee fest: Sutra Franck barističko takmičenje

Sadržaj petog izdanja Porche Sarajevo Coffee festa, koji će se održati od 20. do 21. marta, predstavljen je na pres-konferenciji u My Face-u. Tim povodom direktor festivala Dejan Radović kazao je da će na ovogodišnjem Coffee festu biti promoviran do sada najveći broj izlagača, domaćih i svjetskih brendova kafe, čaja, čokolade i prateće opreme.

My Face bit će centar dešavanja za sve ljubitelje kafe koji žele da saznaju nešto novo o svom omiljenom napitku.

– Ove godine slavimo mali jubilej uspješne petogodišnje organizacije, te ćemo posjetiteljima omogućiti da u okviru radionica i degustacija uživaju u savršenim aromama i nevjerovatnim figurama od pjene. Kroz protekla četiri izdanja zadovoljstvo je bilo vidjeti da je Sarajevo zaista grad u kojem se popije najviše kafe u regionu. Zato je naša obaveza da i dalje njegujemo tu tradiciju i nudimo najkvalitetniju ponudu kafe – rekao je Radović.

U okviru Franck barističkog takmičenja, 20. marta na Sarajevo Coffee Festu, baristi iz Bosne i Hercegovine takmičit će se u pravljenju najbolje kafe. Takmičenje je ujedno i kvalifikacija za veliko regionalno finale, koje će se održati u oktobru u Zagrebu.

  Koje namirnice biste trebali umjereno konzumirati zato što uzrokuju visok krvni pritisak

Kvalifikacijsko takmičenje u dvije faze će testirati sposobnost barista da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega najbolji prolaze u odlučujući krug, gdje u roku od tri minute moraju pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina, koristeći Latte Art tehniku.

Stručni žiri će se u ocjenjivanju takmičara voditi pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnikee u industriji kafe. Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja deset najboljih barista iz regije dobit će priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.

I ovogodišnje takmičenje, treće po redu, bit će edukativnog karaktera i ima za cilj promovisati zvanje bariste i umjetnost pravljenja savršene kafe.