Najveći festival kafe, čaja, čokolade i prateće opreme u regionu, Sarajevo Coffee Fest otvorio je svoja vrata po peti put u dvorani My Face na Vilsonovom šetalištu.
Tokom dva dana održavanja Coffee Festa uz degustacije mnogobrojnih ukusa kafa bit će upriličene radionice na kojima se ugostitelji, kao i posjetitelji mogu upoznati sa najnovijim trendovima u dekorativnom posluživanju kafe, pripremi savršene espresso kafe i pratećom opremom.
Na Sarajevo Coffee Fest održano je i takmičenje barista. Titulu najboljeg bariste u BiH osvojio je Vladimir Žutić koji se pobjedom na trećem Franck barističkom takmičenju kvalifikovao za veliko regionalno finale, koje će se održati u oktobru u Zagrebu.
Baristi iz Bosne i Hercegovine takmičili su se u pravljenju najbolje kafe, i to u dvije faze. Stručni žiri testirao je sposobnost barista da u roku od pet minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, nakon čega su najbolji u odlučujućem krugu, u roku od tri minute, morali pripremiti tehnički savršenu šoljicu cappuccina, koristeći Latte Art tehniku.
I ovogodišnje takmičenje bilo je edukativnog karaktera, a cilj mu je promovisati zvanje bariste, prije svega mladih talenata koji u sklopu barističke akademije mogu usavršiti vještine pravljenja savršenog espressa.
– Sudeći prema do sada održanim kvalifikacijama u Bosni i Hercegovini i Sloveniji, kalibar ovogodišnjih finalista je impresivan i u tri godine koliko održavamo ovo takmičenje vidimo značajne iskorake u barističkom umijeću, što se u konačnici ogleda u podizanju nivoa kvaliteta napitaka koji se svakodnevno poslužuju u ugostiteljskim objektima s kojima sarađujemo, što nam je u konačnici i cilj- rekao je Marijo Karlica, voditelj projekta Franck barističkog takmičenja.
Stručni žiri se u ocjenjivanju takmičara vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve učesnike u industriji kafe.
Nakon Bosne i Hercegovine i Slovenije, slijede kvalifikacije u Hrvatskoj, a na finalu regionalnog takmičenja deset najboljih barista iz regije dobiće priliku demonstrirati svoje znanje, vještine, ali i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kafe.