Home » Sarajevski aerodrom završio pregovore za Wizz Airom

Sarajevski aerodrom završio pregovore za Wizz Airom

“Pregovori sa Wizz Airom su završeni i prvi let ove kompanije na relaciji Sarajevo- Budimpešta sa najvećeg i najfrekventijeg Aerodroma u BiH se očekuje početkom iduće godine”, saopšteno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

“Međunarodni aerodrom Sarajevo planira započeti značajan investicioni zamah već iduće godine. Proširenje postojeće zgrade Terminala je definitivno jedan od najvećih prioriteta. U godini iza nas, u kontekstu pomenutog investicionog zamaha, intenzivno se radilo na pripremnim aktivnostima (redefinisanje investicionih prioriteta na osnovu dodatnih sveobuhvatnih analiza, izrada projekata, pribavljanja odgovarajućih saglasnosti i slično).Osim proširenja zgrade Terminala, među najzahtjevnijim projektima je rekonstrukcija aerodromske piste. Također je u planu i proširenje platforme za parkiranje aviona, čime će biti osigurana dodatna parking mjesta za velike avione, izgradnja ekskluzivnog VIP salona, te montažno- demontažne rashladne komore, koja će služiti za procesuiranje izvoza svježeg mesa i pošiljki velikih gabarita. U planu je i izgradnja nove poslovne zgrade ukupne površine 3.600 m2 u koju će biti prebačene određene službe i administracija”, istakli su iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, a dodali su i da je formiran i tim za rasturanje magle, koji se posebno bavi rješavanjem ovog problema.

Aerodrom Sarajevo posjeduje ILS uređaj prve kategorije, ali nivo i kvalitet rada ovog uređaj u velikoj mjeri zavise i od položaja i konfiguracije terena.

“U toku su analize, a uskoro raspisujemo i tender za nabavku opreme koja bi trebala ublažiti probleme koje izazivaju magle u zimskom periodu. Očekujemo da će se prva faza testiranja ovog sistema realizirati već krajem ove, odnosno početkom 2017. godine”, kazali su za Bosnia-Herzegovina aviation news.

Mogućnost da Wizz Air pokrene letove sa Sarajevskog aerodroma u bliskoj budućnosti, dok bi u Tuzli i dalje zadržao svoju bazu, najavio je nedavno i voditelj za razvoj u ovoj kompaniji Jozsef Ujhely.

“Nakon Tuzle, koja je i dalje naša glavna baza u Bosni i Hercegovini, uspostavit ćemo letove iz Sarajeva, koje smatramo vrlo važnim odredištem. Nadalje, mi smo također zainteresirani za ulaganja u zračnu luku u Sarajevu”, kazao je Ujhely.

Fokus.ba