Home » Saudijska Arabija od BiH i Srbije traži ukidanje viza

Saudijska Arabija od BiH i Srbije traži ukidanje viza

Građani Kraljevine Saudijske Arabije uskoro bi u BiH i Srbiju mogli putovati bez viza.

Naime, trgovinska razmjena između Kraljevine Saudijske Arabije i BiH dostigla je 100 miliona, a Srbija i ova bliskoistočna zemlja ostvarili su razmjenu od 31 milion dolara tako da se sve češće spominje i ova mogućnost.

Inicijativa je pokrenuta prilikom nedavne posjete potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministara trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića te ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića ovoj zemlji.

Vođeni činjenicom da je poslovanje između zemalja itekako uznapredovalo, saudijski predstavnici vlasti i biznismeni, u dogovoru s delegacijama iz BiH i Srbije, zatražili su da se razmotri što skorije ukidanje viza za građane Kraljevine Saudijske Arabije prilikom ulaska u ove dvije zemlje.

Time će, umnogome, biti olakšano investiranje u nove projekte, saopćeno je.

Član Upravnog odbora Vijeća saudijskih komora Abdullah Al-Mibti otkrio je i da će uskoro biti formirano saudijsko poslovno vijeće s državama Balkana s ciljem jačanja ekonomskih odnosa između tri zemlje, s fokusom na laku i namjensku industriju i turizam.

 

Avaz.ba