Home » Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz BiH

Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Saudijska Arabija prihvatila upitnik iz BiH za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa.

“Dobili smo pozitivan odgovor od saudijske strane, nakon što smo, u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima, aktivno radili na ispunjavanju upitnika i uspješno okončali taj posao”, rekao je Košarac.

Dodao je da će u narednom periodu Ured za veterinarstvo BiH od ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz crvenog mesa i piletine u Saudijsku Arabiju.

Prema njegovim riječima, prihvatanje upitnika iz BiH značajan je korak ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa i piletine, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju.

“Važno je podsjetiti da nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz Republike Srpske i Federacije BiH na saudijsko tržište”, dodao je Košarac.

Naveo je da je otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

“Ostajemo privrženi očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima vanjskotrgovinske razmjene domaćih proizvoda. Osim EU, naš prioritet su tržišta Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije, Kine, Saudijske Arabije, Izraela, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično”, poručio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: akta.ba