Home » Scholz: Francuska, Njemačka i Poljska ujedinjene u cilju očuvanja mira u Evropi

Scholz: Francuska, Njemačka i Poljska ujedinjene u cilju očuvanja mira u Evropi

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas da su Njemačka, Francuska i Poljska “ujedinjene” u cilju očuvanja evropskog mira uoči pregovora o ukrajinskoj krizi s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak na “čvrst” dijalog s Rusijom za rješavanje ukrajinske krize, u razgovorima sa svojim njemačkim i poljskim kolegama u Berlinu.

Nakon dva dana diplomatije u Moskvi i Kijevu, Macron je poručio novinarima “da se mora zajedno pronaći načini i sredstva da se uključimo u čvrst dijalog s Rusijom”, koji je nazvao “jedinim putem do mira u Ukrajini”.

  U Zagrebu svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur'ana

Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je u utorak kako je uvjeren da se rat još uvijek može izbjeći ublažavanjem napetosti s Rusijom oko Ukrajine, na sastanku u Berlinu s čelnicima Njemačke i Francuske, javlja AFP.

Čelnici Njemačke, Francuske i Poljske raspravljat će o načinima za deeskalaciju napetosti zbog jačanja ruske vojske na granici Ukrajine u svojim razgovorima kasno u utorak, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

– Naš zajednički cilj je spriječiti rat u Evropi – rekao je Scholz zajedno s predsjednikom Emmanuelom Macronom i poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom uoči razgovora u njemačkom kancelariji.