Home » Selektor Bećiragić u velikim problemima pred nastavak košarkaških kvalifikacija za SP (VIDEO)

Selektor Bećiragić u velikim problemima pred nastavak košarkaških kvalifikacija za SP (VIDEO)

Najbolji košarkaši Bosne i Hercegovine sutra će u Sarajevu igrati važan meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv selekcije Mađarske. Pobjeda bi izabranicima selektora Adisa Bećiragića otvorila vrata Svjetskog prvenstva, međutim pred selektorom je izuzetno težak posao s obzirom na to da je njegova ekipa desetkovana povredama.

Bećiragić se uoči ovog duela našao u nezavidnoj situaciji, jer zbog povreda neće moći računati na usluge Emira Sulejmanovića, Miralema Halilovića, Edina Atića, a upitan je i nastup naturalizovanog pleja Johna Robersona koji ima probleme s koljenom. Od ranije je poznato da za ovaj kvalifikacijski prozor Bećiragić neće moći računati na Džanana Musu i Jusufa Nurkića.

– Sulejmanović je poslao medicinski izvještaj u kojem je potvrđeno da neće moći igrati košarku sedam dana. To nas je izuzetno potreslo jer na pozicijama pet i četiri imamo dosta nedostataka. Također, Atić je došao da proba igrati protiv Mađarske i tri dana kasnije protiv Francuske, ali zbog bolova u ruci ipak neće moći nastupiti. Sinoć se povrijedio i Roberson, a nakon pregleda nadamo se da će ipak moći igrati. Večeras će se znati nešto više o njegovom zdravstvenom stanju – izjavio je Bećiragić na današnjoj konferenciji za medije.

Vjeruje da ovakva situacija u njegovom timu može dodatno motivisati igrače koji će igrati u sutrašnjem meču.

– Mislim da će ekipa sutra igrati mnogo jače i agresivnije i s mnogo većom motivacijom. Ali naravno to nije uvijek dovoljno, potrebno je imati i kvalitet. Nadam se da će u ovakvoj situaciji neki drugi igrači preuzeti odgovornost – rekao je selektor.

Mađarska će u Sarajevu nastupiti bez svog najzvučnijeg igrača Adama Hange, ali Bećiragić upozorava da ta selekcija igra odlično i bez njega. Navodi da su njihovi glavni igrači Hopkins i Vojvoda odlični u igri jedan na jedan, te da oni to obično čine pred sami kraj napada, kada koncentracija protivničkog tima opada.

Bećiragić dodaje da je po njegovom mišljenju stub reprezentacije BiH Miralem Halilović i da njegov izostanak najviše pogađa selekciju BiH u narednim mečevima, te da njegov izostanak može nadomjestiti jedino ogromna podrška publike u Sarajevu.

– Skenderija oduvijek ima svoju ljepotu zbog koje igrač na terenu daje i više od 100 posto. Ovaj put moramo dati i više od toga, zbog čega nam je zaista potrebna ogromna podrška publike – dodao je selektor.

Kapitensku traku u ovom meču nosit će dugogodišnji bh. reprezentativac Adin Vrabac koji ne želi mnogo razmišljati o igračima koji nedostaju selekciji BiH, već o igračima koji su tu i pred kojima će sutra na terenu biti zadatak da pokušaju izboriti važnu pobjedu.

– Nema razloga da sutra ne damo 110 posto od sebe. Mađare nismo podcijenili, znamo da će igrati maksimalno do zadnje minute, ali tako ćemo se i mi postaviti na terenu. Moramo igrati do posljednjeg zvuka sirene ako želimo doći do pobjede – izjavio je vrabac.

Utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo na rasporedu je u petak, 11. novembra u 20 sati u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija u Sarajevu.