Home » Senad Bašić o ponovnom okupljanju “Audicije”: Čujemo da vlada veliki interes, čekamo definitivni dogovor

Senad Bašić o ponovnom okupljanju “Audicije”: Čujemo da vlada veliki interes, čekamo definitivni dogovor

Kultna predstava “Audicija”, koja je nastala davne 1984. godine, ponovo bi se trebala igrati najesen! Glumačku ekipu jednog od najpopularnijih pozorišnih projekata na prostoru bivše Jugoslavije prije više od 30 godina činila je prva generacija studenata glume Akademije scenskih umjetnosti, a ekipa koju je publika imala priliku gledati prije više od 30 godina, glumit će i sada, doduše nepotpuna – Admir Glamočak, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić.

Jaka predstava

Senad Bašić, koga se publika sjeća kao Majka Kjajevića, potvrdio je za “Dnevni avaz” da su razgovarali o ponovnoj realizaciji “Audicije”, ali da još ništa nije potvrđeno sto posto.

– Generalno, postoji ta priča, a 15. juna, kada bi se trebala održati i pres-konferencija, znat ćemo detalje. Razgovarali smo o gostovanjima i igranjima, ali je sve to još neizvjesno – pojašnjava Bašić.

Kultna predstava izvedena je više od 3.000 puta i gledalo ju je više od dva i po miliona gledalaca, a kako stvari stoje, već sada postoji veliki interes za ponovno izvođenje.

– Valjda bi cijela ekipa trebala biti dio “Audicije”. Moram biti iskren i reći da bih bio sretan kada bi se ponovo desilo. Sama činjenica da se radi na tome, govori koliko je “Audicija” bila jaka predstava. Čujem da se ljudi već raspituju i da vlada veliki interes, što je veoma lijepo – kaže Bašić.

Kao fenomen

Ako stvari budu tekle planiranim tokom, turneja bi trebala u oktobru krenuti iz Sarajeva.

– Sve velike stvari idu iz Sarajeva i, naravno, ako se “Audicija” opet bude realizirala, turneja će početi iz bh. prijestonice. Kada smo se 2009. okupili u povodu 25. godišnjice “Audicije”, sjećam se da telefoni nisu prestajali zvoniti, svi su tražili rezervaciju. Sve je to onda djelovalo kao fenomen, jer smo igrali samo dvije predstave i moglo je da ih gleda 300 ljudi, a zvalo je skoro 15.000 – govori Bašić.

Ovom prilikom se prisjetio i osamdesetih, kada je “Audicija” nastajala.

– Mi smo bili mladi, a kako nekad u šali kažem, onda nismo znali ni šta pripremamo. Ali, eto, bili smo prva generacija, koja je teatar digla na taj nivo. Sada, kada gledam retrospektivu, izgleda mi kao neki stand-up, u kome učestvuje sedam glumaca, a zapravo sve to liči na američke stand-upove koji se dešavaju po halama – smatra Bašić.

Admir Glamočak: Okupljali smo se i dogovarali

Likovi Mustafe Sudžuke i Simonide Puhalo, koje je u “Audiciji” igrao Admir Glamočak, veoma su upečatljivi. Kao i njegov kolega Bašić, Glamočak bi se, ističe, veoma obradovao da ponovo zaživi ovaj projekt.

– Istina, okupljali smo se i dogovarali, ali još ne znamo šta će biti od toga, ostaje da se vidi. U junu bismo trebali znati detalje. Naravno, drago bi mi bilo da se sve to ponovo realizira i da obradujemo naše fanove – kazao nam je Glamočak.

Avaz.ba