Home » Server: Dodik i BiH su veći problem za Srbiju od Kosova

Server: Dodik i BiH su veći problem za Srbiju od Kosova

Srbija je okružena mnogim problemima i nestabilnostima, ali najveći izazov za nju u budućnosti biće Bosna, a ne Kosovo, smatra profesor Danijel Server.

 Profesor Univerziteta “Džon Hopkins” rekao je u Kažiprstu da je prirodno da Srbija želi da što više utiče na smanjenje nestabilnosti u celom regionu.

“Imamo ozbiljne probleme u Makedoniji, hronične probleme u Bosni i probleme koji se nalaze na Kosovu. Najveći izazov za Srbiju biće Bosna”, rekao je Server, koji smatra i da je Srbija u nezgodnom položaju.

Kako je rekao, trenutno nije jasno kako Bosna kao država može efikasno da funkcioniše u postojećim ustavnim okvirima, a odnosi Beograda i Sarajeva i Beograda i Banjaluke su važan deo formule stabilnosti u BiH.

“Imate podeljenu zemlju, a te podele se podržavaju postojećim ustavom i teško je napraviti put ka reformama”, rekao je Server.

Kako je istakao, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik stavlja Srbiju u težak položaj time što je nastavio da ističe pravo na održavanje referenduma.

“Nemoguće je za Srbiju da pozdravi takve stvari, ali je nemoguće i da ne podrži Srbe u BiH. To je veliki problem”, rekao je Server.

Na pitanje hoće li se od Srbije tražiti da se drugačije odredi prema Dodiku, Server kaže da je glavni cilj Vašingtona da se BiH održi kao jedinstvena, funkcionalna država.

“Stav Beograda prema svemu u BiH je veoma bitan. Ne očekujem da će bilo ko u Beogradu biti nezainteresovan za dobrobit Srba u BiH, ali istovremeno je jasno da bi Beograd voleo da u Bosni i drugim zemljama u okruženju vidi funkcionalne evropske države. To znači da je to u izvesnoj meri u suprotnosti sa Dodikovim ciljevima”, rekao je Server.

Američki profesor je kazao da su odnosi SAD i Srbije veoma dobri i da se stiču uslovi i ohrabruju američki investitori za dolazak u Srbiju. Činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji Server vidi kao “neprijatnost”, ali ne i kao značajan problem.

“To je samo deo odnosa, nikako njihov veći deo. Mislim da je to ozbiljniji problem za Evropu. Mi bismo voleli da se Srbija pridruži Evropi po pitanju sankcija, ali to nije veliko pitanje za SAD”, rekao je Server.

Istakavši da “ruska moć opada”,Server je rekao i da postoji mogućnost da u novoj srpskoj vladi bude proruske struje.

b92.net