Home » Šest osoba ubijeno u pucnjavi u blizini Toronta, među njima i 73-godišnji napadač

Šest osoba ubijeno u pucnjavi u blizini Toronta, među njima i 73-godišnji napadač

Muškarac star 73 godine otvorio je vatru i ubio je pet osoba na nekoliko spratova zgrade u predgrađu Toronta prije nego što su ga policajci ubili, saopćile su vlasti u ponedjeljak.

Policija je saopćila da je njen pripadnik smrtno ranio napadača u zgradi u kojoj je napadač živio, u Vaughanu, u pokrajini Ontario.

Policija nije otkrila mogući motiv napada niti je objavila imena ili godine ubijenh, uključujući i navodnog napadača.

Jedinica za specijalne istrage Ontarija, koja se angažuje kada je riječ o ubistvima ili težim ranjvanjima, saopćila je u ponedjeljak da je napadač imao 73 godine.

Glasnogovornica jedinice Kristy Denette izjavila je da je policija pronašla žrtve na spratovima zagrade. Nije mogla reći da li su ubijeni u svojim stanovima ili na vratima.

Denette je rekla da služba neće objaviti ime napadača jer njegova porodica nije pristala na to. Dodala je da je imao poluautomatski pištolj i da istražitelji ne vjeruju da je razmijenio vatru s policajcem koji ga je ubio.

– Užasan prizor. Šest mrtvih. Jedan od njih je napadač. Ostalih pet su žrtve – izjavio je James MacSween, načelnik policije regije York.

Jedna osoba koju je napadač ranio hospitalizovana je i očekuje se da će preživjeti, rekao je načelnik.

MacSween je rekao da ne zna da li je napadač živio u stambenoj zgradi.

Regionalna policija Yorka navodi da su policajci pozvani u stan u Vaughanu zbog pucnjave oko 19,20 sati po lokalnom vremenu.

Policija je evakuisala zgradu u nedjelju, ali je MacSween rekao da više nema prijetnje po zajednicu. Stanovnicima je dozvoljeno da se vrate kući u ponedjeljak ujutru.

Stanovnik John Santoro rekao je da je policija išla s prizemlja na spratove da pokuša otkriti da li je još neko umiješan.

– Kada sam otvorio vrata, policija je bila u hodniku. Pred mojim vratima bila su dvojica policajca – rekao je.

Masovne pucnjava rijetkost su u Kanadi, a Toronto se već dugo ponosi kao jedan od najsigurnijih velikih gradova na svijetu. Vaughan je sjeverno od Toronta, prenosi AP.