Home » Simpatična frigijska kapa maskota Olimpijskih igara u Parizu

Simpatična frigijska kapa maskota Olimpijskih igara u Parizu

Predstavnici organizacionog komiteta narednih Ljetnih olimpijskih igara, koje će biti održane u Parizu 2024. godine, otkrili su maskotu.

Riječ je o simpatičnoj frigijskoj kapici, inače simbolu Francuske revolucije, kada je crveno kupasto pokrivalo za glavu sa spuštenim vrhom okrenutim naprijed asociralo na slobodu, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Maskota se zove “Friga”, crvene je boje, sa velikim očima, sa detaljima u bojama francuske trobojnice, u bijeloj sportskoj obući. Maskota je dostupna i u paraolimpijskoj verziji, gdje je jedna od njenih nogu specijalna proteza za trčanje, tipična za neke paraolimpijske sportiste.

Maskota Pande ostavila je trag na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Francuski organizatori odlučili su da ovaj put ne koriste maskotu iz životinjskog svijeta.

  Kvalifikacije za EP: Težak poraz bh. košarkašica u Belgiji

– Željeli smo da se istaknemo i ne biramo životinju, već ideal – rekao je predsjednik organizacionog odbora Tony Estanguet.

Prema organizacionom komitetu, 65 posto maskota OI su figure životinja.

– Ovo je poseban dan za Pariz 2024, to je uvijek vrhunac u životu Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta – rekao je.

Frigijska kapa poznata je u cijelom svijetu i prisutna je u umjetnosti, krasi gradske vijećnice u Francuskoj i  prikazuje se na poštanskim  markama.