Home » SIPA vrši pretres kancelarije i ispituje tužioca Olega Čavku

SIPA vrši pretres kancelarije i ispituje tužioca Olega Čavku

Tužilac je osumnjičen da je otuđio mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu Lutka

Pripadnici SIPA-e pretresaju kancelariju i privatne objekte u vlasništvu državnog tužioca Olega Čavke. Tužilac Čavka je, kako saznaje Žurnal, osumnjičen da je krao dokazne materijale iz predmeta organiziranog kriminala. U toku je njegovo saslušanje u prostorijama SIPA-e.

Kako saznajemo od izvora bliskih istrazi, tužilac je osumnjičen da je otuđio mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu Lutka.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je državni tuzilac uzeo mobitel iz spisa, te je, u kasnim noćnim satima, ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe.

Podsjećamo, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u nastavku akcije kodnog naziva “Lutka” uhapsila je među ostalim i Anesa Kurbegovića (40), osumnjičenog za organizirani kriminal, razbojništva i pranje novca.

Anes Kurbegović inače posjeduje dvojno državljanstvo i Srbije i BiH, rođen je u Prijepolju i odranije je poznat kao lice iz kriminalnog miljea. Kurbegović je 2008. godine osuđen pred Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog oružanih pljački u Srbiji i inostranstvu.

Grupa kojoj je pripadao Kurbegović osuđena je za pljačke pumpi u Gornjem Milanovcu, Paraćinu i Zrenjaninu, sportskih kladionica u Subotici i pošte u Novom Sadu, kao i razbojništva u Austriji, Švajcarskoj i BiH.

Kurbegović je uhapšen i 2009. u Sarajevu, ali je nakon 15 dana pritvora pušten da se brani sa slobode.

Kako nezvanično doznaje „Slobodna Bosna“, uporedo s istragom zbog navodne krađe skupog mobitela od optuženika Anesa Kurbegovića, protiv tužitelja Olega Čavke vodi se još jedna istraga.

Prema informacijama „Slobodne Bosne” protiv Olega Čavke je u posljednjih pet godina podneseno najmanje pet prijava – Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a i nadležnim tužiteljstvima, ali nijedna istraga nikada nije dovedena do kraja.

Dva izvješća protiv Čavke podnijela je Federalna uprava policije (FUP), dok je treću prijavu napisao Zijad Turković. „SB“ je još početkom 2012. pisala da se Oleg Čavka prvi put u središtu policijske istrage našao koncem juna 2011. godine, kada je hakirao mail svog tadašnjeg šefa Milorada Barašina, odnosno, napisao lažni dopis u namjeri da bivšeg glavnog državnog tužitelja kompromitira pred radnim kolegama i novinarima.

Kada je saznao za falsificirani dokument s njegovim potpisom, Barašin je slučaj prijavio Sudu i Tužiteljstvu BiH, nakon čega je federalnoj policiji dat nalog za pokretanje istrage. I mada je državna tužiteljica Edina Hubjer u to vrijeme otvorila istragu protiv nepoznatih počinitelja, zvanično osumnjičenih za krivotvorenje službenih dokumenata i narušavanje ugleda pravosuđa, nakon otkrića identiteta „hakera iz Breze“, od optužbi se naprasno odustalo.

No, iako su se Čavkine kolege u Tužiteljstvu BiH svojski potrudile da zataškaju nezapamćeni skandal, o svemu je ipak obaviješten Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a. Tadašnji glavni disciplinski tužitelj Arben Murtezić je, pak, aktualizirao prijavu tek nakon što su novinari “Nezavisnih novina” objavili detalje te pravosudne afere.

Na koncu je Čavki izrečena simbolična kazna – nakon što je priznao “djelo”, šest mjeseci je primao plaću umanjenu za deset posto?! Drugo izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv Olega Čavke podnijela je godinu dana kasnije (u proljeće 2012.) Federalna uprava policije, i to zbog zlouporabe službenog položaja ili ovlasti i odavanja službenih tajni.

Ova je kaznena prijava podnesena Tužiteljstvu BiH nakon medijske hajke koju je inkriminirani tužitelj, uz pomoć svojih tadašnjih medijskih saveznika, pokrenuo poslije pisanja „Slobodne Bosne“ i „Dana“ o njegovoj ulozi u pokušaju montiranja optužnice protiv direktora FUP-a Dragana Lukača zbog umirovljenja zapovjednika Specijalne jedinice MUP-a Federacije Dragana Vikića (koji je, nimalo slučajno, nekoliko mjeseci kasnije postao član SBB-a Fahrudina Radončića).

Istragom je, naime, utvrđeno da je službene policijske zabilješke inspektora FUP-a Vehbe Numanovića novinarima “Dnevnog avaza” i Federalne televizije dostavio upravo Oleg Čavka, kao i njegovo pismo Draganu Lukaču, u kojem je od direktora federalne policije tražio da se očituje je li zabilješka autentičan dokument.

Radi se, podsjetimo, o službenom policijskom dokumentu koji je inspektor Numanović napisao o političkim pritiscima iz SDP-a na sarajevskog kantonalnog tužitelja Sanjina Bogunića da podigne kaznenu prijavu protiv Lukača, odnosno, tajnom (i sramnom) angažmanu Olega Čavke.

Odmah nakon publiciranja internih policijskih zabilješki, direktor FUP-a je od Čavkinog šefa tužitelja Bože Mihajlovića tražio pokretanje istrage.

Budući da je i ovoga puta zvanična reakcija izostala, Lukač je naredio policijsku istragu koja je rezultirala još jednom kaznenom prijavom protiv Čavke. Kopija te prijave, uz propratni dokazni materijal, dostavljena je i Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a.

Treću kaznenu prijavu, u kojoj se Oleg Čavka sumnjiči za uzimanje 30.000 eura mita (u sudskom procesu Isljamu Kalenderu), podnio je Zijad Turković, koji je na Sudu BiH osuđen na 40 godina zatvora. Iako je njegova supruga Šejla Jugo-Turković ranije u medijima optuživala nekadašnjeg prijatelja Olega Čavku da je primio novac, Zijad Turković je prijavu podnio tek nakon što se našao iza rešetaka.

Prijava Zijada Turkovića protiv Olega Čavke, napisana rukom, protokolirana je u Sudu BiH, a potom dostavljena Federalnoj upravi policije. Kako se, međutim, radilo o kaznenom djelu koje je u nadležnosti Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu, predmet je upućen na njihovu adresu, ali optužnica nikada nije podignuta.

No, kako nezvanično doznaje „Slobodna Bosna“, uporedo s istragom zbog navodne krađe skupog mobitela od optuženika Anesa Kurbegovića, protiv tužitelja Olega Čavke vodi se još jedna istraga. Osumnjičen je za „neprimjerene kontakte“ s članovima jedne kriminalne grupe.

Slobodna Bosna