Home » Široki Brijeg uređuje svoju Pecaru

Široki Brijeg uređuje svoju Pecaru

Iako je proljetni dio sezone za Široki Brijeg bio prilično turbulentan, na kraju se sezona za ovaj klub završila hepiendom. Izboren je plasman u Evropu što je bio minimalni cilj ovog kluba.Plasman u Evropsku ligu kupio je mir u klubu, iako se naslov prvaka BiH čeka već 10 godina. No, klub s Pecare barem je uspio izboriti Evropu, što mu nije pošlo za rukom sezonu ranije. Ovog ljeta ekipa Slavena Muse nastupit će u kvalifikacijama Lige Evrope, što će biti njihov čak 11. nastup  u ovom takmičenju. U ovom takmičenju igrali su 38 utakmica dosad, ostvarili su 14 pobjeda i izgubili 19 utakmica. Sada će krenuti od prvog pretkola koje se igra krajem juna, a protivnika će saznati 20. juna. U tu svrhu na Pecari traju radovi, odnosno radi se na „ušminkavanju“ terena na stadionu, koji je ionako jedan od onih u najboljem stanju kada je Premijer liga u pitanju.

– Na stadionu traju redovni radovi, kao i svaki put između sezona. Naš stadion ima treću kategoriju od UEFA-e, što znači da možemo igrati na svom terenu sve do trećeg pretkola. Međutim, pošto nijedan stadion u Bosni i Hercegovini nema licencu za četvrto pretkolo, UEFA tu zna biti fleksibilna i vjerujem da bi mogli igrati i četvrto pretkolo, ako bi došli do četvrtog pretkola, a daj Bože da prođemo – kaže za Faktor glavni sekretar kluba Dragan Soldo.

Široki Brijeg nikad u svojoj historiji nije prošao dalje od trećeg pretkola, a do njega je došao samo jednom, na početku sezone 2005/2006. kada je prošao albansku Teutu i crnogorsku Zetu, prije nego ga je u dvije utakmice nadigrao veliki švicarski Basel. Sada će trećeplasirani sastav Premijer lige imati dobru šansu, jer, kako sada stvari stoje, mogao bi biti nosilac i u prvom i drugom pretkolu. O tome će zavisiti rasplet u ostalim evropskim ligama gdje se još igra, no u Širokom se oko toga zasad ne opterećuju. Prva preokupacija im je slaganje igračkog kadra, odnosno produženje s postojećim igračima, jer je čak jedanaestorici istekao ugovor.

– Nema ništa konkretno što se tiče pojačanja, jer prvo će se obaviti razgovori s igračima s kojima je ugovor istekao. Pripreme počinju šestog juna i dotad bi sve trebalo biti jasno – dodao je Soldo.

(I. Marinović/Faktor.ba)