Home » Širom svijeta prvomajske demonstracije, u Istanbulu jedna osoba poginula

Širom svijeta prvomajske demonstracije, u Istanbulu jedna osoba poginula

Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su pripadnici tog globalnog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

U najvećem turskom gradu policija se sukobila sa demonstrantima, a tom prilikom poginula je jedna osoba. Identitet i okolnosti tragičnog događaja još uvijek nisu u potpunosti razjašnjeni, a svjedoci navode da je jedan od demonstranata poginuo nakon što ga je udarilo vatrogasno auto sa kojeg je policija koristila vodeni top.

Policija je nastojala spriječiti da demonstranti dođu do trga Taksim, koji ima važnu simboliku kada se radi o prvomajskim protestima u Turskoj. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da je danas na dužnosti oko 25.000 policajaca.

Blizu 100.000 ljudi danas se okupilo na protestima u Moskvi. Moskovski Crveni trg bio je preplavljen ljudima koji su tražili više prava za radnike. Lokalne vlasti u Moskvi su saopćile da je za danas najavljeno više od 200 događaja povodom Međunarodnog praznika rada, zbog čega su pojačane mjere sigurnosti.

Glavnim događajem koji je inspirirao ustanovljenje Međunarodnog praznika rada bili su nemiri koji su izbili na Trgu Žitne burze u Chicagu 1886. godine. Da se upravo 1. maja komemorira kao datum koji obilježava pravo na 8 sati rada, 8 sati sna i 8 sati prava na vlastiti život odlučila je dvije godine ranije američka Federacija organiziranih sindikata. Međunarodni praznik postao je 1890. godine i danas je službeni praznik u preko 80 zemalja, a u još toliko zemalja se neslužbeno slavi, često uz uličnim nemirima.

Klix