Home » Sjedinjene Američke Države zatvaraju ambasadu u Kijevu, premještaju osoblje u Lavov na zapadu zemlje

Sjedinjene Američke Države zatvaraju ambasadu u Kijevu, premještaju osoblje u Lavov na zapadu zemlje

Sjedinjene Američke Države su odlučile zatvoriti ambasadu u Kijevu i, kako navodi američki državni sekretar Antony Blinken, odlučili su premjestiti mali broj preostalog diplomatskog osoblja u Lavov, grad na zapadu Ukrajine, javlja CNN.

One diplomate koji su ostali u Ukrajini premjestit će se u Lavov. Razlog je, kako se navodi ,,dramatično ubrzanje gomilanja ruskih vojnih jedinica,” dodaje se u saopćenju koje je objavio državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

– Naredio sam ove mjere zbog sigurnosti našeg osoblja te ovim putem pozivam preostale američke državljane u Ukrajini da odmah napuste zemlju. Ove mjere opreza ni na koji način ne potkopavaju našu potporu i našu predanost Ukrajini. Naša posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine je nepokolebljiva – kaže Blinken.

  Nakon ograničenja cijene ruske nafte: Poskupila nafta na svjetskom tržištu

Vlada SAD-a je u posljednjih nekoliko dana naredila velikoj većini diplomata i službenika da napuste zemlju i objavila da će konzularne usluge u američkoj ambasadi biti obustavljene od nedjelje.

State Department je ovog vikenda rekao da će zadržati malu konzularnu prisutnost u Lavovu samo za hitne slučajeve.

Američki dužnosnici su više puta pozivali američke građane da odmah napuste Ukrajinu, upozoravajući da se ruska invazija može dogoditi svakog trenutka.